V Teheránu se zřítila sedmnáctipatrová budova, zemřelo víc než 20 hasičů

V Teheránu se zřítila sedmnáctipatrová budova Plasco, v jejímž devátém patře začalo hořet. Podle státní televize Press TV bylo ve chvíli, kdy se dům zřítil, uvnitř padesát až sto lidí. Starosta města řekl, že při pádu budovy zahynulo přes dvacet hasičů, podle státní televize se ale počet obětí ještě může zvýšit. Údaje o zraněných se liší a zatím není jasné, kolik hasičů v troskách zůstalo a zda se předtím podařilo z budovy evakuovat všechny přítomné.

V blízkosti místa tragédie se nacházejí velvyslanectví Británie a Turecka, která byla včas evakuována. Po přeživších pátrali vojáci se psy i záchranáři. „O život přišlo více než dvacet členů hasičských jednotek, kteří se snažili pomoci jiným,“ citovala státní televize starostu Teheránu, který hasiče označil za mučedníky. Íránský prezident Hasan Rúhání vyzval k okamžitému vyšetření příčin neštěstí a k odškodnění obětí.

„Budova Plasco je velmi stará, leží na jihu Teheránu a jde o jednu z nejstarších budov ve městě. Využívaná je hlavně k obchodním účelům. Zraněno bylo nejméně 38 osob, byly převezeny do nemocnice a většina z nich mohla být propuštěna,“ oznámila televize krátce po incidentu.

Šéf lékařské pohotovostní služby uvedl, že bylo zraněno 70 lidí a z nich 23 bylo hospitalizováno. Podle íránské televize je mezi zraněnými 45 hasičů. 

Požár vypukl v osm hodin místního času (5:30 SEČ), kdy v budově ještě nebylo mnoho lidí. Zákazníky i personál se údajně podařilo evakuovat. Plameny, se kterými hasiči bojovali, bylo vidět do vzdálenosti několika kilometrů.

V budově byly textilní dílny

Polooficiální íránská agentura Tasním připomněla, že ve věži Plasco hořelo už několikrát v minulosti. Mluvčí hasičů řekl, že ve stavbě bylo mnoho textilních dílen a jejich majitelé byli v minulosti několikrát upozorněni na bezpečnostní problémy a požádáni, aby se z budovy vystěhovali.

Budova se zřítila během pár vteřin. Majitel obchodu v blízkosti stavby řekl, že ho policie přinutila na poslední chvíli odejít. „Bylo to jako v hororovém filmu, ten dům se mi zřítil před očima,“ řekl. Press TV zveřejnila záběry na šokované hasiče, z nichž mnozí při pohledu na zkázu plakali.

Hasiči se nejprve snažili požár uvnitř budovy uhasit
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

V 60. letech nechal středisko postavit íránský židovský podnikatel Habíb Elghánján a pojmenoval ho stejně jako svou společnost na výrobu plastů. Byla to jedna z prvních výškových budov v íránské metropoli.

Po islámské revoluci v roce 1979 byl Elghánján souzen za špionáž a popraven. Mnoho příslušníků íránské židovské komunity po tomto procesu z Íránu uprchlo.