Žádné známky života. V hotelu zavaleném lavinou hledají záchranáři až 30 lidí

Lavina způsobila tragédii v italském hotelu (zdroj: ČT24)

Italští záchranáři dál prohledávají trosky hotelu Rigopiano ve městě Farindola, který zničila lavina. Zatím se jim podařilo nalézt čtyři těla. Pětadvacet až třicet osob se dál pohřešuje. Podle svědectví dvou přeživších se většina lidí nacházela v okamžiku pádu laviny v přízemí čtyřpatrové budovy. O hrozící lavině věděli a čekali, až budou moct odjet.

Záchranáři s pátracími psy v záplavě sněhu a suti pokračují v hledání téměř tří desítek lidí. Šance, že v silném mrazu najdou někoho živého, ale rychle klesá. „Do budovy proniklo obrovské množství sněhu. Záchranáři pátrají po lidech, které mohl uvěznit uvnitř. Ale je to obtížná práce uprostřed laviny. Rychleji to nejde,“ lituje guvernér provincie Pescara Antonio Di Marco.

Přesný počet zavalených lidí je stále nejasný. Různá média i úřední osoby udávají čísla od 25 do 30 osob. Šéf úřadu civilní ochrany regionu Abruzzi Mario Mazzocca agentuře ANSA řekl, že v hotelu mohlo být až 35 lidí. „Oficiálně registrovaných bylo méně: 22 hostů a sedm zaměstnanců,“ řekl. Je ale podle něj pravděpodobné, že tam byli i další lidé. Kromě Italů jsou mezi pohřešovanými i cizinci - tři Rumuni a podle některých italských médií také Němci a Švýcaři.

Matrace jsou rozházené stovky metrů od sebe. Plocha, kterou potřebujeme prohledat, je ohromná. Všude jsou tuny sněhu, kmenů stromů a trosek. Nezaznamenali jsme tu ale žádné známky života.
Luca Cari
mluvčí hasičů
Foyer hotelu Rigopiano po pádu laviny
Zdroj: ČTK/AP

Naděje záchranářů i příbuzných hostů se dlouho upínaly k lázním v suterénu hotelu. Ty ale chránilo jen sklo, které přívaly sněhu a trosek rozbily.

Jeden ze dvou přeživších, Giampiero Parete, navíc uvedl, že většina lidí čekala v přízemí. „Měli už zaplaceno a čekali na recepci, až k hotelu dorazí sněžný pluh. Měl přijet ve tři hodiny odpoledne, ale odložili to na sedmou. Všichni hosté už měli sbaleno a chtěli odjet pryč,“ citovala přeživšího italská La Repubblica.

Parete se společně s dalším mužem nacházel v okamžiku pádu laviny mimo hotel. „Jsem naživu, protože jsem si zrovna šel pro něco do auta,“ řekl. Jeho žena a dva synové zůstali v troskách hotelu. „Ocitl jsem se pod sněhem, ale podařilo se mi dostat se ven. Auto zavaleno nebylo, počkal jsem v něm, dokud nepřišla pomoc,“ sdělil v nemocnici osmatřicetiletý muž. Právě on se snažil dovolat pomoci.

Hotel Rigopiano po pádu laviny očima záchranářů (zdroj: Guardia Di Finanza)

Podle agentury ANSA dostali záchranáři od lidí uvězněných v hotelu SMS zprávu: „Pomozte, pomozte, umíráme zimou!“ 

Kvůli přívalům sněhu, které zcela zablokovaly okolní silnice, se první pomoc dostala na místo neštěstí až po několika hodinách, a to na lyžích. Navázat kontakt s někým v hotelu se už nepodařilo. „Svítí tam světla, ale není slyšet hlasy,“ oznámili záchranáři. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Lavina posunula hotel o deset metrů

Lavina dosahuje obrovských rozměrů. Podle všeho se utrhla masa sněhu z celé stěny hory a hotel posunula o deset metrů. „Záchranáři musejí překonat až tři metry vysoký sníh. Jsou navíc vystaveni nebezpečí, že se uvolní další masa sněhu,“ popsal situaci spolupracovník ČT v Itálii Josef Kašpar. Kvůli ohromnému množství sněhu se na místo neštěstí nemůže dostat těžká technika, takže veškeré odklízecí práce probíhají pouze svépomocí záchranářů.

Hotel Rigopiano je v provincii Pescara, která je součástí středoitalské oblasti Abruzzo. Hotel je ve vzdálenosti asi 45 kilometrů od pobřežního města Pescara. Záchranáři tragédii hotelu Rigopiano označují za nešťastný souběh zemětřesení a laviny.

Lavinu podle všeho utrhlo středeční zemětřesení, jehož epicentrum se nacházelo asi devadesát kilometrů severovýchodně od Říma. Největší škody byly hlášeny z provincií L'Aquila a Teramo nacházejících se v oblasti pohoří Gran Sasso, kde otřesy uvolnily několik lavin. Otřesy lidé pocítili i v Římě a Florencii.