Astronauti vystoupili z ISS, opravovali prasklinu

Bajkonur – Dvojice astronautů, Američanka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide, vystoupila mimořádně z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného kosmu. Během několikahodinového výstupu měli utěsnit prasklinu v chladicím systému a zastavit tak únik čpavku.

Kosmonauti během několikahodinové operace přepojili několik trubic, jimiž čpavek protéká, a odizolovali tak jedno z chladicích zařízení. Nebylo totiž jasné, zda pořádně těsní. Inženýři se domnívají, že chladicí ventilátor poškodil kosmický odpad anebo že přístroj už prostě dosloužil.

Během noci přitom musela stanice i s připojenou nákladní lodí neplánovaně změnit výšku kvůli prolétávajícím troskám starého satelitu. To, že se ISS musí vyhýbat kusům vysloužilých satelitů, ale není nic výjimečného. Vesmírem se rychlostí až 28 tisíc kilometrů v hodině pohybují tisíce různých úlomků s průměrem několika centimetrů.

Trosky amerického satelitu Iridium-33 by už po vyhýbacím manévru pro vesmírné stanoviště neměly představovat žádné nebezpečí. ISS se nyní pohybuje ve výšce 405 až 429 kilometrů nad Zemí. V současnosti jsou na její palubě tři ruští astronauti, dva američtí a jeden z Japonska.

Ve středu se zásobovací loď Progress spojila s ISS v rekordním čase. Manévr ve zrychleném režimu dokončila necelých šest hodin po startu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Ruským kosmickým lodím dosud manévr přiblížení k ISS trval dva či tři dny.

Rozhovor s Janem Kolářem (zdroj: ČT24)