Teplo jako nikdy předtím. Rok 2016 byl opět rekordní

Horizont ČT24: Rok 2016 byl teplotně opět rekordní (zdroj: ČT24)

Údaje o zaznamenaných teplotách ukazují, že rok 2016 byl nejteplejším v dějinách měření. V průměru překonal předchozí rekordní rok 2015 o 0,07 stupně Celsia. Vyplývá to z dat shromážděných Světovou meteorologickou organizací (WMO). Průměrné teploty z předprůmyslové éry loňský rok překonal o 1,1 stupně.

Za oteplováním stojí podle vědců dva faktory: v menší míře klimatický jev El Niňo a ve větší míře emise skleníkových plynů způsobené lidskou činností.

„Chápeme velký dopad El Niňa, už jsme ho zažili víckrát. Ale i kdybychom jeho vliv pominuli, roky 2015 a 2016 by stejně byly ty nejteplejší, co jsme dosud zažili. Takže většina globálního oteplování je způsobená skleníkovými plyny,“ uvedla profesorka Allie Highwoodová z Univerzity v Eeadingu.

Závěry nejsou překvapivé, protože už na počátku loňského roku se El Niňo zasloužil o vyšší průměrné teploty.

Tento rok není jen třetím v pořadí s rostoucí teplotou. Všech 16 let tohoto tisíciletí patří k nejteplejším v historii měření. S výjimkou teplého roku 1997, který k těmto rekordním rokům patří také.
Tomáš Halenka
klimatolog

Nezvyklé teplo bylo loni také v Arktidě, kde byla v září plocha ledovců druhá nejmenší od začátku měření pomocí satelitních snímků. V některých částech arktického Ruska byla loni průměrná teplota vyšší dokonce o sedm stupňů.

V Evropě byl podle WMO rok 2016 třetím nejteplejším od rekordního roku 2014. Poslední tři roky (2014, 2015, 2016) byly na starém kontinentu nejteplejší ve 107leté historii evropského měření.