„Kompro“ na Trumpa? Nesmysl, naše tajné služby nesledují všechny americké miliardáře, tvrdí Putin

Za „zjevný padělek“ a „naprostý nesmysl“ označil ruský prezident Vladimir Putin tvrzení, že Rusko údajně má nějaký kompromitující materiál na zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ti, kteří si tuto zprávu objednali, jsou „horší než prostitutky“, prohlásil šéf Kremlu.

Americká média přinesla informaci, podle níž ruské tajné služby sledovaly Trumpa při jeho pobytu v Moskvě, aby ho mohly vydírat.

Putin v této souvislosti poznamenal, že Trump byl při návštěvě ruské metropole v listopadu 2013 „prostě podnikatel, jeden z nejbohatších lidí Ameriky“. „Cožpak si někdo myslí, že naše tajné služby sledují všechny americké miliardáře? Samozřejmě, že ne, to je naprosté blouznění,“ řekl šéf Kremlu.

Já se s panem Trumpem neznám, nikdy jsme se nesetkali, nevím, co bude dělat na mezinárodním poli, proto nemám žádný důvod na něj útočit, ani ho za něco kritizovat, ani před něčím chránit.
Vladimir Putin
Ruský prezident

„Lidé, kteří si objednávají podobné padělky (o údajném kompromitujícím materiálu na Trumpa, včetně jeho údajných stycích s prostitutkami) šířené proti nově zvolenému prezidentovi USA, kteří si je vymýšlejí a využívají v politickém boji, jsou horší než prostitutky,“ prohlásil Putin.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Složku s kompromitujícím materiálem na Trumpa měl podle médií Kremlu dodat bývalý agent britské tajné služby MI6. Dokument v plném rozsahu minulý týden zveřejnil server BuzzFeed.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov jej obratem označil za „bulvární čtivo“ a odmítl, že by Moskva podobný materiál měla. „Je to naprostá kachna, naprostý výmysl a naprostý nesmysl. Kreml se nezabývá sbíráním kompromitujících informací,“ zdůraznil.

Podle samotného Trumpa je materiál dílem jeho politických odpůrců z řad demokratů i republikánů. Na Twitteru napsal, že vymyšlené informace mohli vypustit i jistí zpravodajci, kteří věděli, že neexistuje žádný důkaz.

Šéf amerických tajných služeb James Clapper ujistil, že dokument nepochází od amerických rozvědek a že tajné služby nijak nehodnotily, zda jsou uvedené informace pravdivé či z důvěryhodných zdrojů.