Rusko zavedlo černou listinu škodlivých webů

Moskva - Rusko zavádí černý seznam nežádoucích webů - prý kvůli ochraně dětí. Premiér Dmitrij Medvěděv podepsal vládní výnos o zřízení evidence internetových stránek se škodlivým obsahem. Ruské úřady je budou muset povinně blokovat. Dekret vyvolal protesty ruské opozice a některých parlamentních stran, které se obávají jeho politického zneužití. Nařízení začne platit od 1. listopadu.

Černá listina nese název „Jednotný registr doménových jmen a webových adres stránek v informačně telekomunikační síti internet, obsahujících informace, jejichž šíření je v Ruské federaci zakázáno“. Odpovědnost za blokování nežádoucích webů nesou podle nařízení poskytovatelé přístupu do internetové sítě. Tvůrcem, správcem a garantem seznamu se stává organizace Roskomnadzor, která v Rusku funguje jako dohlížecí orgán v oblasti telekomunikací a informačních technologií.

Podnět k zařazení webu do seznamu mohou dát pouze organizace, které vládní výnos vypočítává. Je mezi nimi například ruská protidrogová agentura FKSN, státní úřad pro kontrolu trhu či sám Roskomnadzor. Za nevhodné pro šíření v globální síti jsou označovány hlavně informace o výrobě narkotik, návody k sebevraždám nebo pornografické snímky nezletilých.

Proti sestavování černých seznamů webových adres se stavějí ruští nevládní aktivisté, část opozice i některé zahraniční organizace. Varují, že premiérův výnos otevírá dveře cenzuře a může být zneužit k politickému zúčtování s opozicí.

Námitky nevládních aktivistů, že výnos otevírá dveře cenzuře a může být zneužit k politickému zúčtování s opozicí, důrazně odmítl ministr spojů Nikolaj Nikoforov. Internet podle něj vždy byl a zůstane „zónou svobody“ a stát se cenzurou zabývat nehodlá. Nový dekret má podle Nikoforova chránit výhradně dorůstající pokolení a obavy z jeho zneužití jsou zbytečné.