V Kyrgyzstánu se zřítilo nákladní letadlo mezi domy, nejméně 37 mrtvých

V Kyrgyzstánu se při pokusu o přistání zřítilo turecké nákladní letadlo. Při nehodě zemřelo podle informací agentury Reuters nejméně 37 lidí. Většina z nich jsou obyvatelé vesnice, na kterou stroj dopadl. Podle záchranářů je mezi mrtvými nejméně šest dětí. Kyrgyzské úřady mají podezření, že za havárií je chyba pilota.

Letoun typu Boeing 747 mířící z Hongkongu do Istanbulu havaroval poblíž mezinárodního letiště Manas, které je od metropole Biškeku vzdáleno asi 25 kilometrů. Tam měl stroj naplánované mezipřistání.

Stroj podle kyrgyzské agentury 24.kg přeletěl přistávací dráhu, trupem zavadil o val ohrazující letiště a dopadl na příměstskou chatovou osadu. Havarované letadlo tam srovnalo se zemí 15 jednopatrových stavení a desítky dalších poškodilo. Podle řídicí věže na letišti Manas byly povětrnostní podmínky normální.

Pád tureckého nákladního letadla v Kyrgyzstánu (zdroj: ČT24)

Podle kyrgyzského ministerstva dopravy bylo na palubě stroje vyrobeného v roce 2003 pět lidí. Jeden z nich podle ministerstva zdravotnictví samotný pád stroje přežil, krátce po převozu do nemocnice ale zemřel.

Havarované letadlo vytvořilo několikasetmetrovou brázdu vesnicí a roztříštilo se na kusy. Záchranáři a hasiči stále prohledávají sutiny domů, zda v nich nejsou další oběti. Kromě 37 mrtvých úřady hlásí i 11 zraněných, kteří v nemocnici bojují o život.

Příčiny neštěstí vyšetřuje speciální komise odborníků pod dohledem premiéra Sooronbaje Žeenbekova. Do vyšetřování se zapojí i turečtí experti.

Původní informace kyrgyzské vlády hovořily o tom, že letadlo patřilo společnosti Turkish Airlines. Ta ale oznámila, že boeing vlastnila a provozovala společnost ACT Airlines. Firma už ztrátu svého stroje potvrdila.

Vydáno pod