Šéf CIA varoval Trumpa před úmysly Ruska: Spontánnost bezpečnost USA nezajistí

Odcházející ředitel CIA John Brennan kritizoval budoucího amerického prezidenta, že nechápe, jak Rusko uvažuje. Trumpa varoval před spontánním chováním, které Američany neochrání. Podle Putinova blízkého spolupracovníka si Rusko nedělá iluze, že by americký tlak na Moskvu zeslábl hned po výměně v Bílém domě.

Podle Brennana Trump nechápe záměry, možnosti a skutky Ruska v mnoha částech světa. „Spontánnost není něco, co ochrání národní bezpečnostní zájmy, takže když hovoří nebo reaguje, měl by se ujistit, že rozumí tomu, jak hluboké důsledky by to na Spojené státy mohlo mít. Jde tu víc než jen o pana Trumpa, jde o Spojené státy americké,“ vzkázal budoucímu americkému prezidentovi.

„Evidentně jsou dva pohledy na Trumpa a Rusko: Jeden je takto negativní – Trump Rusko nechápe a Putin ho s největší radostí vláká do nějaké pasti. Podle druhého pohledu můžeme říct, že je nějaká šance na nový vítr. Trump přichází nezatížen minulostí a použije svoji schopnost vyjednávat originální byznysové dohody, aby situaci s Ruskem posunul na novou úroveň,“ poznamenal amerikanista Jakub Lepš.

Končící šéf CIA v neděli obhajoval rozhodnutí šéfů hlavních amerických tajných služeb informovat Trumpa o existenci kompromitujících dokumentů, které na budoucí hlavu státu údajně shromáždila Moskva. Neprověřené kompromitující informace, jejichž obsah se dostal na veřejnost, Trump označil za naprostý výmysl. Distancovalo se od nich i Rusko.

Oteplení vztahů? Bude zapotřebí usilovná práce, říká Putinův člověk

Moskva nevěří, že by Trumpovo uvedení do úřadu, které nastane už 20. ledna, vedlo k nějakému většímu posunu.

„Samozřejmě, že za daných podmínek nemůžeme se zvolením Donalda Trumpa hovořit o zásadních změnách v rusko-amerických vztazích. Neděláme si iluze ohledně rychlého oslabení kroků ke strategickému zadržování Ruska,“ uvedl tajemník vlivné bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev v rozhovoru pro vládní list Rossijskaja gazeta.

Podle něj bude zapotřebí důsledná a usilovná práce. „Jsme k takové práci připraveni. Samozřejmě na základě rovnoprávnosti a vzájemného respektu,“ zdůraznil.

Amerikanista: Je tu riziko, že Putin vláká Trumpa do pasti (zdroj: ČT24)

Sám Trump chce sankce proti Rusku ponechat v platnosti, později by je ale mohl zrušit, pokud Moskva projeví dostatek vstřícnosti. „Jestliže spolu vycházíte a jestliže by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč by někdo nechával v platnosti sankce, když jiný dělá opravdu dobré věci?“ uvedl zvolený americký prezident.

Protiruské sankce rozšířil na konci loňského roku prezident Barack Obama kvůli údajně ruským hackerským útokům na americké úřady a instituce.

Západ uvalil na Rusko sankce v roce 2014 kvůli jeho počínání během krize na Ukrajině, která vyvrcholila tím, že Moskva anektovala autonomní poloostrov Krym, a ozbrojeným konfliktem na Donbasu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty.