Začal týden protestů proti Trumpově inauguraci, někteří kongresmani se jí nezúčastní

Ve Washingtonu začaly protestní akce, které vyvrcholí při páteční inauguraci nového prezidenta Donalda Trumpa. Několik tisíc demonstrantů pochodovalo k pomníku Martina Luthera Kinga s výzvami k boji za rovnoprávnost a spravedlnost. Nelegální přistěhovalci se pak shromáždili k protestu za svá práva ve washingtonském kostele.

Pochod k Lutherově pomníku vedl baptistický duchovní a televizní a rozhlasový moderátor Al Sharpton, za Baracka Obamy poradce Bílého domu. Řečníci v mrazivém počasí volali po podpoře práv menšin a hájili Obamovu reformu zdravotního pojištění, kterou chce Trump zrušit.

„Tento pochod je prvním z mnoha. Nespojuje nás nenávist, ale naděje,“ řekl demonstrantům jeden ze Sharptonových spolupracovníků. Do pochodu se podle agentury Reuters zapojili i někteří kongresmani Demokratické strany.

V jednom z historických afroamerických kostelů ve Washingtonu se zase shromáždili přistěhovalci, kteří nemají povolení k trvalému pobytu v USA. Dlouhá řada dalších stála před kostelem.

Demokratický senátor Chris Van Hollen v projevu odsoudil Trumpův záměr postavit zeď na hranici s Mexikem. Řekl, že budoucí prezident „nesmí pohřbít sochu Svobody“.

Povolení k pořádání protestů před, při a po inauguraci dostalo třicet organizací. Některé se netají záměrem ceremoniál a slavnostní průvod z Kongresu do Bílého domu zmařit.

Vznikne protitrumpovská strategie?

Mnoho prominentních demokratů a republikánů nespokojených se zvolením nového prezidenta opouští Washington, aby se podíleli na vypracování protitrumpovské strategie nebo aby se jen vyhnuli inauguračnímu ruchu, píše server Politico.

Třeba manažer Demokratické strany David Brock svolal na příští týden na Floridu dárcovskou konferenci 200 sponzorů, kteří mají poskytnout prostředky k útokům na Donalda Trumpa a k rehabilitaci americké levice.

Chybět podle amerického serveru nebude miliardář George Soros, filantrop a investor Tom Steyer nebo finančník a mecenáš Donald Sussman. „Existuje snad lepší způsob, jak strávit období inaugurace, než rozprava o tom, jak Donalda Trumpa nakopat do zadku?“ sdělil Brock serveru Politico.

Většina demokratických zákonodárců ale v hlavním městě zůstane. Mnozí si stěžují, že nemohou sehnat vstupenky, což považují za signál budoucích vyhrocených vztahů s republikány. Zatímco prý republikánští poslanci dostávají lístky automaticky, demokraté o ně musejí žádat a ani potom nemají jistotu, že je dostanou.

Někteří demokraté inauguraci ignorují

Asi 11 demokratických kongresmanů oznámilo, že inauguraci přihlížet nebudou. Někteří se prý dokonce hodlají zapojit do protestních akcí. Sama Hillary Clintonová, která v prezidentských volbách utrpěla zdrcující porážku, se ceremoniálu i s manželem Billem zúčastní.