Bill Gates opouští Microsoft

Los Angeles - Šéf Microsoftu Bill Gates jde dnes naposledy do práce. Od zítřka se chce věnovat jen charitě ve své nadaci. Microsoft založil v roce 1975 s přítelem ze střední školy. Začínali s 15 zaměstnanci. Teď pro firmu pracuje téměř 80 tisíc lidí ve více než stovce zemí. Bill Gates zůstává předsedou představenstva, ale bez výkonných pravomocí. Bude se napříště věnovat pouze vybraným projektům.

Předseda představenstva Microsoftu a jeden z nejbohatších lidí na světě jde do důchodu. Chce se věnovat práci pro svou nadaci. Formálně zůstává v čele představenstva a příležitostně chce pracovat na speciálních technologických projektech.

Gatesův majetek se odhaduje na 58 miliard dolarů. Z Microsoftu se začal stahovat od roku 2000. V témže roce založil se svou manželkou dobročinnou nadaci.

Nadace Billa a Melindy Gatesových je podle svého zakladatele výrazem toho, že velké peníze znamenají velkou zodpovědnost. Bill Gates se ve svých 52 letech už těší na novou etapu svého života, na podporu vývoje a testování nových vakcín a také na financování projektů v rozvojových zemích.

Finance směřují na boj s nemocemi, které ohrožují země třetího světa, tedy na AIDS, malárii nebo tuberkulózu. Nadace podporuje také projekty zacílené na školství a projekty, které omezují chudobu a zvyšují přístup chudých k moderním technologiím.