Ukrajinci volí parlament, ale naději na změnu nevidí

Kyjev – Ukrajinci rozhodují o novém složení jednokomorové sněmovny. O 450 mandátů se uchází několik desítek politických stran. O výsledku podle očekávání rozhodne souboj mezi vládní Stranou regionů prezidenta Viktora Janukovyče a opozicí vedenou boxerským šampionem Vitalijem Kličkem a vězněnou expremiérkou Julijí Tymošenkovou. Většina komentářů se přiklání k závěru, že vítězem voleb se stane Janukovyč.

Strana prezidenta Janukovyče má podle průzkumů vítězství téměř jisté. A věří si i on sám - i když na něj tlačí Západ a opozice kvůli vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové. „Tyto volby přispějí ke sjednocení Ukrajiny a vytvoření silného státu,“ věří Janukovyč.

Tymošenková odvolila za zdmi charkovského vězení. A k volebním urnám svolala všechny Ukrajince – jen masová účast může podle ní omezit podvody a machinace s hlasy. „Tyto volby nemůžeme považovat za spravedlivé už jen proto, že hlavní opoziční vůdci nejsou vůbec registrovaní,“ upozorňuje dcera Tymošenkové Jevgenija.

Hvězda z ringu - s výsledky může zamíchat Kličko

Klíčovou postavou voleb se nečekaně stal boxerský šampion Vitalij Kličko a jeho nová strana UDAR. Průzkumy jim přisuzují druhé místo. Jednačtyřicetiletý boxer je na Ukrajině legendou. Každý chce jeho podpis, každý ho touží vidět. Kličko se rozhodně nebrání a své popularity dokáže náležitě využít. Preference jeho strany UDAR před volbami strmě stoupají.

O programu mluví Kličko hodně obecně. Kritizuje vládnoucího prezidenta Janukovyče, slibuje lepší důchody i platy a orientaci na Evropu. „Nechceme žít v totalitní zemi. Vyznáváme hodnoty, jako je konkrétní občan, jeho práva, svoboda a úcta k zákonům,“ tvrdí bývalý boxer.

Předvolební průzkumy dělají z Klička černého koně voleb. Jeho UDAR může pomoct ukrajinské prozápadní opozici porazit vládnoucí Stranu regionů a komunisty. Počty jsou ale těsné a rozhodnout může věhlas slavného boxera.

Předvolební plakát Vitalije Klyčka
Zdroj: ČT24

Kličko patří ke světovým boxerským legendám. Vydělal velké peníze, a na Ukrajině má proto pověst nezkorumpovaného muže, který jde tvrdě za svým cílem. Do politiky se vrhl před pár lety. Kandidoval na kyjevského starostu a pomalu si budoval politickou základnu. Teď ho nahoru nese touha Ukrajinců po změně.

  • Vládnoucí Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče nabízí stabilitu a blahobyt, slibuje pětiprocentní růst ekonomiky, stabilitu měny, zrušení závislosti na dovozu energetických surovin a možné zrušení povinné služby v armádě.
  • Vlast (Baťkivščyna) sází na boj s korupcí; slibuje zákon o odvolání prezidenta a o odvolávání poslanců a změny v jejich nedotknutelnosti.
  • UDAR slibuje hlavně boj s korupcí pod heslem Nastal čas úderu. Kličko upozornil, že se objevují snahy jeho stranu diskreditovat. Na západě Ukrajiny se prý objevují noviny, kde ho nazývají rusofilem, a na východě ho označují za nacionalistu.
  • Komunisté tradičně horují pro „ústavní potvrzení práva národa ovládat svoje přírodní zdroje, zemi i výrobní aktiva“ a také slibují boj s korupcí.
  • Nacionalisté ze Svobody obviňují politické oponenty z „ukrajinofobie“ a požadují zrušit „antiukrajinský“ jazykový zákon, který otevřel cestu k vyhlášení ruštiny jako fakticky druhého úředního jazyka v místech se silnou ruskojazyčnou populací. Chtějí místo něho přijmout zákon o ochraně ukrajinštiny.

Ukrajinci svým politikům nevěří a svůj hlas klidně prodají

Prezidentovi ani parlamentu nedůvěřuje víc než polovina Ukrajinců. Skoro pětina z nich je ochotná prodat svůj hlas za peníze. To jsou neradostné výsledky sociologických průzkumů před nedělními volbami do ukrajinského parlamentu. Zatímco politici ve velkém skupují hlasy voličů, lidé se k politice otočili zády.

„Ukrajina, myslím tím obyčejné lidi, už si zvykla na prázdné sliby a lži,“ tvrdí Mykola Bilous. Před 8 lety jásal Mykola s ostatními na kyjevském Majdanu a slavil vítězství prozápadních politiků. V roce 2010 se smířil s příchodem jejich rivala Viktora Janukovyče. Konečný účet je podle něj ale stejný - nejdřív velká očekávání, pak hořké zklamání.

Ukrajinci vidí politiku jako bludiště s krysami
Zdroj: ČT24

Deziluze je cítit i v ulicích Kyjeva. Kampaň před volbami skoro neexistuje. Zbývá její karikatura. Umělec Viktor ukazuje v centru města vládnoucí ukrajinské politiky jako krysy, které zajímají jen peníze. A volbami hýbají podle svých přání. „Tyhle volby už jsou předem zfalšované. Ani nemá smysl je provádět. Už chystají seznamy s výsledky, kdo vyhrál,“ tvrdí Viktor.

Každý pátý Ukrajinec dokonce v předvolebních průzkumech připustil, že by byl ochotný svůj hlas prodat. Jakékoli straně, která dostatečně zaplatí. „Nejvíc jsme kupování voličů zaznamenali v Kyjevě. Během průzkumu nám skoro polovina lidí potvrdila, že se s tím problémem v nějaké míře setkali,“ říká socioložka Irina Bekeškinová. Politici rádi hlasy nakoupí a Ukrajinci získají alespoň něco do kapsy. Nebo se stáhnou do soukromé ulity.

Aby zabránily volebním podvodům, rozhodly se hlavní opoziční strany vést souběžně samostatné sčítání hlasů. Volební komise podle médií obdržela už 3 700 oficiálních stížností, mezi nimiž převládají informace o skupování volebních hlasů, o nezákonných formách agitace a zastrašování voličů. V souvislosti s porušováním volebních zákonů policie obvinila už 75 lidí.

Na dodržování veřejného pořádku při hlasování bude dohlížet 65 000 ukrajinských politiků, na správnost hlasování pak kolem 5 000 zahraničních pozorovatelů. Do stavu zvýšené celostátní pohotovosti byli uvedeni pracovníci ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace.