Ze čtyř let vězení pro Berlusconiho je nakonec jen rok

Milán - Milánský soud udělil italskému expremiérovi Silviu Berlusconimu čtyřletý trest vězení v případu daňových úniků v jeho společnosti Mediaset. Na odsouzeného se ale vztahuje amnestie z roku 2006, což znamená, že trest se krátí na jeden rok vězení. Soud mu zároveň na pět let zakázal vykonávat politické funkce a tři roky nesmí řídit svůj podnik. Rozhodnutí soudu první instance je ale nepravomocné a proces může trvat ještě léta. Berlusconi označil rozsudek za politicky motivovanou „justiční zvůli“.

„Odsuzuje se k zákazu výkonu veřejných funkcí a spolu s deseti dalšími obviněnými i k zaplacení pokuty ve výši deseti milionů eur,“ uvedl soudce Edoardo D'Avossa.

Prokuratura původně Berlusconimu navrhovala trest tří let a osmi měsíců vězení, soud byl ale přísnější. V této chvíli je však nejasné, jak kauza skončí; kvůli protahování procesu by italská justice mohla případ považovat za promlčený. Berlusconiho právníci prohlásili, že nic lepšího od milánské prokuratury nemohli očekávat a že naopak mohli čekat spíš něco horšího. Do měsíce by podle spolupracovníka ČT Josefa Kašpara měl soud zveřejnit odůvodnění rozsudku.

Silvio Berlusconi:

„Jsem absolutně nejčastěji soudně perzekvovaný člověk na světě za celou historii. Účastnil jsem se více než dvou a půl tisíce soudních slyšení.“

Proces s 76letým mediálním magnátem a dalšími deseti obžalovanými zatím trvá šest let a jde v něm o daňové úniky při nákupu vysílacích práv na americké filmy z 50., 60. a 70. let pro Berlusconiho impérium Mediaset v 90. letech minulého století. Podle obžaloby tito lidé uvedli do pohybu systém, který jim přinesl zisky v řádu stovek milionů eur. Díky účetním machinacím a nákupům přes neprůhledné zahraniční společnosti z Karibiku se podle vyšetřovatelů vyhnuli placení daní a část peněz uložili do tajných stamilionových fondů. Další nelegální výdělky pak vznikly umělým zvyšováním cen těchto práv při jejich dalším prodeji.

Podle Berlusconiho právníků se případ může díky odvoláním táhnout další roky - až do úplného promlčení.

Berlusconi čelí i dalším kauzám. Nejznámější je takzvaná kauza Rubygate. Expremiér je podezřelý, že měl sex s nezletilou tanečnicí Ruby; kromě toho také měl zneužít svého postavení a osobně zasáhnout, aby policie nevyšetřovala Ruby kvůli krádeži. Expremiér se navíc zodpovídá z účasti na využívání nelegálně pořízených nahrávek a z podezření z uplácení svědka. V minulých letech stál před soudem nesčetněkrát, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen.