„Kompro“ na Trumpa podle Daily Mailu sháněl bývalý agent MI6. Na objednávku

Autorem informací o údajných kompromitujících materiálech, shromažďovaných v Rusku na budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa, je bývalý agent britské rozvědky MI6 Christopher Steele. Napsal to britský list The Daily Mail. Steele se prý v úterý po propuknutí skandálu vzdálil ze svého londýnského domu a v obavě o život se skrývá neznámo kde, napsal list.

Informaci o kompromitujících dokumentech, které měly sloužit k Trumpově vydírání, předali budoucímu prezidentovi minulý týden šéfové amerických zpravodajských služeb s upozorněním, že obsah je neprověřený.

Zpráva o existenci dokumentu se díky televizi CNN dostala na veřejnost a web BuzzFeed všech 35 stran kompromitujícího materiálu zveřejnil. Obě média si za svůj postup vysloužila tvrdou kritiku budoucího šéfa Bílého domu.

Steel prý zprávu předal FBI v srpnu

Podle agentury AP pověsti o existenci Steelovy zprávy kolovaly ve Washingtonu od října. Časopis Mother Jones už tehdy napsal, že bývalý západoevropský agent předal zprávu v srpnu americké FBI. V říjnu se od šéfa FBI Jamese Comeye o existenci dokumentu dozvěděl tehdejší šéf demokratické menšiny v Senátu Harry Reid, v listopadu pak republikánský senátor John McCain.

Steele nyní pracuje ve vedení londýnské společnosti Orbis Business Intelligence Ltd, kterou podle The Daily Mail založili bývalí pracovníci britských tajných služeb. Aktivně se prý Steele podílel na vyšetřování velkého skandálu kolem korupce ve vedení mezinárodní fotbalové federace FIFA, o níž za úplatu předával informace FBI.

BBC: Steela si najali někteří republikáni

V Rusku podle britského deníku Steele působil dvacet let po rozpadu SSSR jako agent MI6 s diplomatickým krytím. Podle The Daily Mail spolupracoval i s někdejším ruským agentem Alexandrem Litviněnkem, otráveným v Londýně v roce 2006 poloniem.

Ke zjišťování informací o kompromitujících materiálech na Trumpa si Steela najali Trumpovi političtí soupeři. Podle rozhlasové stanice BBC šlo o republikány nespokojené s Trumpovou kandidaturou.

Britské tajné služby se snažily zabránit spojení Steelova jména s kauzou

Steelův výbušný dokument do USA dopravil bývalý britský velvyslanec v Moskvě Tim Barrow, který se nyní výrazně angažuje v jednání o vystoupení Británie z Evropské unie, napsal The Daily Mail. Barrow se prý zaklíná, že jeho vinou se Steelova zpráva na veřejnost nedostala.

Rozhlasová stanice BBC uvedla, že kromě Steelova dokumentu existuje ještě jeden podobný soubor informací. Podle jistého novináře, který se odvolává na šéfa východoevropské tajné služby, existuje kromě toho videozáznam se sexuálními scénami.

BBC uvedla, že Steele je ve zpravodajské komunitě považován za důvěryhodného a spolehlivého člověka. Zveřejnění jeho jména v souvislosti s aférou kolem Trumpa se podle BBC bez úspěchu snažily zamezit britské tajné služby.