Ruský opoziční předák Udalcov byl obviněn z organizace nepokojů

Moskva - Předák ruské opozice Sergej Udalcov byl obviněn z přípravy a organizace masových nepokojů. Jemu a jeho společníkům hrozí mu až deset let vězení. Udalcov vinu popírá. Navzdory spekulacím o možném útěku z Ruska se dnes předák Levé fronty dostavil na policii k výslechu. Zástupce vyšetřovacího výboru uvedl, že obviněný má zakázáno opustit Moskvu.

Udalcov, jeden z hlavních odpůrců prezidenta Vladimira Putina, přijel na policii klidný a se zdviženou pěstí. „Je to ostudná záležitost a trýznění. Nejsem vinen. Jdu dovnitř hrdě a se zdviženou hlavou,“ řekl přítomným novinářům. „Doufám, že obstojím. Rusko bude svobodné. Jestli si někdo myslel, že uteču do ciziny, spletl se,“ dodal opozičník.

Případ už několik dní hýbe ruskou politikou a médii. Již dříve se ve vazbě ocitli dva Udalcovovi společníci. Důvodem ke stíhání se stal snímek Anatomie protestu-2, který počátkem října odvysílala polostátní televize NTV. Podle snímku se údajně Udalcov, Leonid Razvozžajev a Konstantin Lebeděv domlouvali s Gruzíncem blízkým protiruskému prezidentu Michailu Saakašvilimu na financování masových nepokojů a státního převratu v Moskvě.

Sergej Udalcov
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Liberální média už vidí na obzoru velký soudní proces zapadající do utužování poměrů po návratu Vladimira Putina do Kremlu.

Razvozžajeva do Moskvy „dopravily“ ruské tajné služby z Kyjeva, kde hodlal požádat o politický azyl. K přiznání byl podle svých slov donucen mučením. Doznání nyní odvolal, ale podle mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina to nepředstavuje žádnou překážku.

Komentář Pavla Šimka (zdroj: ČT24)