Slovenský herec Kňažko postřelil ve své vile muže, zřejmě šlo o lupiče

V bratislavské vile slovenského herce Milana Kňažka se v noci střílelo. Informoval o tom web listu Nový čas, kterému Kňažko řekl, že v domě postřelil lupiče. Případ vyšetřuje policie. Podle deníku se jednasedmdesátiletý herec bránil legálně drženou zbraní proti muži, který vnikl do jeho vily. Kňažko bydlí v prestižní bratislavské čtvrti nedaleko památníku Slavín.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat, dokud nebude vyšetřování ukončeno. Ano, střílelo se, ale víc vám k tomu neřeknu,“ sdělil Kňažko Novému času. „Ještě mě nevyslechli,“ doplnil.

„Je pravda, že tam byl lupič. Až budu mít po výpovědi, budu moci říct více,“ citoval Kňažka portál Pluska.sk, podle kterého se zloději po střelbě podařilo uprchnout z vily a policie ho dopadla na zahradě Kňažkova domu.

Jozef Minár ze záchranné zdravotnické služby uvedl pro slovenskou agenturu TASR, že na žádost policie měli ve středu v půl druhé v noci výjezd do Havlíčkovy ulice v Bratislavě. „Policie nám oznámila, že zadržela pachatele se střelným poraněním dolní končetiny, 49letého muže jsme ošetřili a převezeli do nemocnice,“ uvedl Minár.  

Vyšetřování události potvrdila i policie. „Dnes v nočních hodinách jsme přijali oznámení o vloupání do jednoho z rodinných domů v městské části Bratislava-Staré Mesto. Policisté v této souvislosti vykonávají v Havlíčkově ulici všechny neodkladné a neopakovatelné úkony. Poskytnutí bližších infromací v současnosti není možné, neboť by to mohlo zmařit nebo ztížit objasnění a vyšetření věci. Bližší informace poskytneme, až to procesní situace umožní,“ dodala bratislavská policejní mluvčí Lucia Mihalíková.

Slovenský zákon umožňuje lidem v jejich obydlí použít zbraň, pokud jiná osoba do obydlí neoprávněně vnikne nebo v něm setrvá.

Kňažko zahrál řadu postav v divadle i ve filmu. Během takzvané sametové revoluce se stal jedním z hlavních organizátorů a řečníků na protikomunistických demonstracích na Slovensku. Později působil také v politice. V roce 2014 se herec v přímých volbách neúspěšně pokoušel o zvolení slovenským prezidentem a později i primátorem Bratislavy.