Další pákistánská dívka se bojí o život

Islámábád – Pákistánská policie zatkla devět podezřelých z atentátu na aktivistku za vzdělávání dívek Malalu Júsufzaiovou. Hlavním podezřelým je 23letý student z údolí Svát, kde dívka žila. Není ale zřejmé, jestli sám pálil, nebo útok řídil. Malalu útočník postřelil do hlavy 9. října, dívka je teď na léčení ve Velké Británii. Mezitím čelí další pákistánská dívka výhrůžkám extremistů.

Hina Chánová od svých 13 let propaguje právo žen na vzdělání. Nyní se strachuje o život. Fundamentalisté jí hrozí atentátem stejně jako Malale. „Od okamžiku, kdy mi začali vyhrožovat, nemůžu chodit do školy, nemůžu opouštět domov, dokonce ani na trh nezajdu,“ říká Chánová.

Obě dívky pocházejí z malebného údolí Svát, které svého času ovládal Taliban. Júsufzaiovou postřelili cestou autobusem ze školy ozbrojenci, kteří jí způsobili vážná zranění. Z nich se Pákistánka nyní zotavuje v nemocnici v britském Birminghamu. K útoku se přihlásil Taliban, jehož praktiky dívka popisovala ve svém deníku, který zveřejňovala zpravodajská stanice BBC.

Malalaj Júsufzaiová
Zdroj: ČT24

Několik dní před atentátem na Malalu se na vratech domu Chánových na předměstí Islámábádu objevil rudý křížek. Hinini rodiče ho smyli, ale o týden později tam byl znovu. Následoval výhrůžný telefonát, který odstranil veškeré pochyby. Rodina poté požádala pákistánskou vládu o ochranu. „Upozornili nás, že i když smažeme výhrůžné znamení, terčem zůstaneme,“ vypověděl dívčin otec Rajatulláh Chán, který mimo jiné pracuje v organizaci usilující o nastolení míru v Pákistánu.

Rodina Hiny Chánové se poprvé stala terčem pozornosti ozbrojenců v roce 2006. Hinina matka organizovala výstavu tradičních řemesel. Z prodeje děl měl být financován program pro zvýšení zaměstnanosti žen a školicí centrum pro ženy. V konzervativní oblasti, kde se předpokládá, že ženy a dívky budou zůstávat doma, se tato myšlenka nelíbila. Během několika dní visely na domě Chánových plakáty odsuzující rodinu, která povzbuzuje ženy k práci.

Pokud zůstanete, budete do 24 hodin mrtví…

Výhrůžky vůči rodině se stupňovaly, když se regionem v roce 2007 přehnal Taliban. Chánovi uprchli do metropole Islámábádu o rok později, když je místní policejní šéf varoval, že pokud zůstanou, do 24 hodin je smrt nemine. V hlavním městě Hina přitáhla zájem veřejnosti, když na tiskové konferenci kritizovala „talibanizaci“ Pákistánu, jíž padly za oběť stovky škol a která zabránila milionům dívek získat náležité vzdělání.

Nyní 17letá Hina Chánová zdůrazňuje, že nic nezastaví její kampaň a že se modlí za Malalino uzdravení. „Vzdělání dívek je příliš důležité, než aby to mohl člověk vzdát,“ prohlásila Hina v úterý tichým hlasem se sklopenýma očima. „Od začátku jsme znali rizika a jen doufáme, že útok na Malalu a vůči mně obrátí více lidí proti extremistům a donutí vládu jednat,“ dodala.