Ruské tajné služby prý mohou kompromitovat Trumpa. On i Moskva to odmítají

Události: Trump a údajné kompromitující materiály (zdroj: ČT24)

Americké tajné služby předložily podle zpravodajské stanice CNN minulý týden budoucímu prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi tajné dokumenty. Podle nich ruské tajné služby tvrdí, že na Trumpa sesbíraly kompromitující materiály osobní i finanční povahy. Podle Trumpa neměly tajné služby dovolit, aby zpráva o jeho údajném zkompromitování byla zveřejněna. Útoky proti sobě přirovnal k praktikám nacistů. Kreml tvrdí, že žádné kompromitující informace na Trumpa nemá.

Nepodložené informace o údajných kompromitujících materiálech v rukou ruských tajných služeb předložili američtí zpravodajci podle CNN minulý týden jak Trumpovi, tak současnému prezidentovi Baracku Obamovi. Byly součástí dokumentů, které se týkaly údajných zásahů Moskvy do loňských amerických prezidentských voleb.

Podle CNN americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nyní prověřuje důvěryhodnost těchto tvrzení, které jsou údajně založeny hlavně na informacích z ruských zdrojů. Američanům je prý dodal bývalý zaměstnanec britské tajné služby MI6, kterého považují za důvěryhodného. Najmout ho měli Trumpovi republikánští straničtí rivalové a poté Demokratická strana. FBI se odmítla ke zprávě CNN vyjádřit.

Horizont: Trumpův a Obamův projev a zveřejněná zpráva tajných služeb (zdroj: ČT24)

Trump reagoval na informace zveřejněné CNN sérií příspěvků na svém twitterovém účtu. „Falešné zprávy – naprostý politický hon na čarodějnice,“ napsal nejprve. Později mimo jiné dodal, že se ho Rusko nikdy nesnažilo ovlivnit a že s ním nemá nic společného.

„Rusko se na mě nikdy nepokusilo naléhat. Nemám s Ruskem nic společného – žádné obchody, žádné půjčky, zkrátka nic,“ uvedl Trump s očividným odkazem na celý 25stránkový dokument, který zveřejnil portál BuzzFeed. Ve zprávě je uvedeno, že Rusko chtělo Trumpa vydírat a že si s ním několik let vyměňovalo informace.

„Volby jsem hladce vyhrál, je dokázané velké hnutí (příznivců), úskoční soupeři se (ale) snaží význam našeho vítězství snížit falešnými zprávami,“ dodal s tím, že je to politováníhodná situace.

Trump dále připomněl, že zmíněnou zprávu, kterou považuje za zaplacenou svými protivníky, Rusko označilo za naprostý výmysl. Stěžoval si také, že by tajné služby neměly dovolit, aby „falešná zpráva“ o jeho údajném zkompromitování unikla na veřejnost. „Žijeme v nacistickém Německu?“ ptá se. 

Sešel se Trumpův právník v Praze s Rusy?

Trump retweetoval i příspěvek svého právníka Michaela Cohena, který na sociální síti zveřejnil fotografii amerického pasu a text: „Nikdy v životě jsem nebyl v Praze.“

Cohen tak reagoval na obvinění, že se v srpnu loňského roku tajně sešel v Praze se zástupci Kremlu, aby s nimi navázal kontakt, a „ke vzájemnému prospěchu“ pak vyměňoval informace. 

Schůzka v Praze se podle zprávy uskutečnila pod krytím organizace Rossotrudničestvo, která zastřešuje propagaci Ruska v zahraničí. Místem setkání měla být pražská kancelář Rossotrudničestva a mezi přítomnými za ruskou stranu mohl být šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov, tvrdí dokument.

Podle investigativního reportéra Janka Kroupy z Českého rozhlasu, který se informacemi ze zprávy zabýval, ale není jasné, zda ke schůzce skutečně došlo. Také reportéři Aktuálně.cz a Respektu tyto informace už od poloviny prosince ověřovali. Policie ani nikdo další však podle nich o schůzce nevěděl a Michael Cohen určitě neprošel pasovou kontrolou v České republice. „Pokud se schůzka odehrála, nepřiletěl do Česka letadlem,“ řekl jim na konci loňského roku vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostního prostředí.

Podle zveřejněných dokumentů v USA se měl schůzky účastnit zástupce ředitele Ruského centra vědy a kultury Oleg Soloduchin. Ten však schůzku popírá, píšou Aktuálně a Respekt. 

Informace ve zprávě jsou neověřené

 „V té zprávě jsou popsány schůzky mezi lidmi blízkými Donaldu Trumpovi, kupříkladu jeho právníkem Michaelem Cohenem, a ruskými špiony, nebo lidmi pracujícími pro ruské tajné služby, kde si Američané měli objednávat – a dojednávat i způsoby placení – ty hackerské útoky, které posléze následovaly na Demokratickou stranu,“ uvedl také investigativní reportér Kroupa.

„Pokud by toto byla pravda, tak by to znamenalo, že by americký prezident použil rozvědku cizího státu na útok proti svým vlastním lidem a to je pro Američany daleko větší problém, než kdyby existovaly nějaké kompromitující materiály,“ dodal Kroupa. 

Investigativní reportér Kroupa z ČRo o české stopě (zdroj: ČT24)

„Jsou to všechno neověřené a neoficiální informace a s tím je nutné k tomu přistupovat,“ upozornil zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček. Novináři CNN s využitím svých zdrojů v tajných službách na kauze pracovali několik dní. Do případu se zapojil například i Carl Bernstein, který pomohl odhalit aféru Watergate. „Co se z toho vyvine a jak výbušná ta zpráva bude, až se podaří některé věci vyvrátit, či potvrdit, je druhá věc,“ dodal Řezníček.

Server Buzzfeed, který celý dokument zveřejnil, také sám upozornil na chyby, které text obsahuje. Američané si prý po jeho přečtení mohou udělat vlastní názor na nařčení kolující v nejvyšších vládních kruzích.

Zpráva mimo jiné popisuje Trumpova setkání s prostitutkami v moskevském hotelu, kde v minulosti nocoval i Barack Obama, nebo detaily o magnátových korupčních aktivitách v Číně a v dalších rozvíjejících se zemích.

Ruské tajné služby se podle amerických zdrojů věnovaly i Trumpově demokratické rivalce v prezidentských volbách Hillary Clintonové. Její spis obsahoval ale spíše jen odposlechnuté hovory z jejího pobytu v Rusku a informace z dalších komunikačních kanálů než citlivé podrobnosti ze soukromí.

Věc bude jedním z dominantních témat tiskové konference, kterou Donald Trump pořádá poprvé od svého zvolení (ČT24 ji bude vysílat zhruba od 17:00 v přímém přenosu).

Kreml: Je to nesmysl. Na Trumpa nic nemáme

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina označil zprávy amerických médií za „naprostý nesmysl“ a „bulvární čtivo“. „Ne, v Kremlu nemáme kompromitující materiál na Trumpa,“ řekl Dmitrij Peskov podle agentury TASS. „Je to naprostá kachna, naprostý výmysl a naprostý nesmysl. Kreml se nezabývá sbíráním kompromitujících informací,“ zdůraznil Putinův mluvčí a údajné kompromitující informace označil za „pulp fiction“.

Bývalý šéf ruské tajné služby FSB Nikolaj Kovaljov označil údajnou zprávu amerických tajných služeb o kompromitujících materiálech na Trumpa v ruských rukách za pokus vlády končícího prezidenta Obamy zdiskreditovat republikánského nástupce. „Koho by zajímalo sbírat kompromitující informace na člověka, který přijížděl (do Moskvy) pořádat soutěže krásy? Takové praktiky u nás v Rusku nemáme,“ tvrdí někdejší šéf FSB, která je nástupkyní sovětské tajné policie KGB. 

Obama odmítl věc komentovat

„Utajované informace nekomentuji,“ uvedl na dotaz stanice NBC dosluhující prezident Obama po posledním proslovu v úřadu, který pronesl v Chicagu. Zároveň ale vyjádřil naději, že se jeho nástupce „pustí do práce“ a pokusí se zabránit Rusům v dalším zasahování do amerických voleb.

Dokumenty o údajných ruských hackerských útocích Obamovi a Trumpovi minulý týden předložili čtyři zástupci amerických zpravodajských služeb: šéf amerických rozvědek James Clapper, ředitel FBI James Comey, ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan a ředitel Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers.

Tajné služby Trumpovi ukázaly, co o něm koluje po Washingtonu

Podle zdroje ze zpravodajských služeb citovaného CNN zahrnuli představitelé služeb tvrzení Rusů o kompromitujících materiálech do zprávy, aby Trumpa upozornili na spekulace, které v souvislosti s jeho osobou v prostředí tajných služeb, ale i Kongresu a vlády kolují.

Podle tajných služeb kampaň, která měla ovlivnit loňské prezidentské volby ve Spojených státech, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou.

Trump se americkým prezidentem stane 20. ledna. V minulosti se často vyslovoval pro zlepšení vztahů s Ruskem. Budoucí šéf Bílého domu se netajil ani obdivem k samotnému ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Také ruská hlava státu po Trumpově vítězství v prezidentských volbách uvedla, že chce s novou vládou USA vést „partnerský dialog“.