Tři poslanci Zlatého úsvitu přišli o imunitu

Atény - Řecký parlament jednomyslně odhlasoval odebrání imunity třem poslancům z krajně pravicové strany Zlatý úsvit, kteří čelí obvinění z rasisticky motivovaného násilí.

Dva zákonodárci byli obviněni, že se účastnili útoků proti pouličním prodavačům z řad přistěhovalců. Třetí představitel se podle policie v době incidentu navíc dopustil krádeže a fyzického násilí.

Všichni tři obviňovaní poslanci radikálně nacionalistické strany Zlatý úsvit, která je otevřeně rasistická a antisemitská, před hlasováním prohlásili, že si přejí zbavit imunity, aby mohli lépe dokázat svou nevinu.

Zlatý úsvit v červnových volbách získal 18 z celkových 300 parlamentních křesel kampaní, ve které brojil proti přistěhovalectví. Země zažívá vážné ekonomické problémy provázené vysokou nezaměstnaností a mnozí obyvatelé se radikalizují.

Zlatý úsvit:

- řecká krajně pravicová nacionalistická strana

- vznikla v roce 1993

- lídrem strany je její zakladatel Nikolaos Michaloliakos

- ve volbách v roce 2010 získala 18 z 300 parlamentních křesel

Preference Zlatého úsvitu z původních sedmi procent během voleb stouply v poslední době na 12 procent. „Stoupající přízeň veřejnosti je alarmující. Je to důsledek ekonomické krize, která přinesla i krizi politickou a společenskou. Čím více budou lidé zbídačeni, tím více budou mít obavu o budoucnost, a proto budou dávat hlasy těm, kteří jim slibují populistické věci,“ potvrzuje spolupracovnice ČT v Aténách Soňa Dorňáková Stamu.

V Řecku jsou téměř na denním pořádku demonstrace a stávky.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)