Rusko: Kdo vyzbrojuje rebely v Sýrii?

Moskva - Podle vysokého ruského generála mají syrští rebelové protivzdušné zbraně, včetně amerických raket Stingers. Generál Nikolaj Markov přitom vyzval, aby se důkladně prověřilo, odkud tyto zbraně pocházejí. Západní státy se zatím nicméně zdráhají otevřeně dodávat zbraně syrským rebelům. Syrská vláda přistoupila na dočasné příměří během muslimského svátku íd al-adhá, který začíná v pátek.

„Máme spolehlivé informace, že syrští ozbrojenci mají zahraniční přenosné protivzdušné střely hned z několika zemí, včetně těch vyrobených v USA. Mělo by se vyjasnit, kdo jim je dodal,“ řekl generál. 

Už dřív se objevily nepotvrzené zprávy o tom, že syrská opozice má k dispozici cizí protivzdušné zbraně. V červenci NBC News informovalo o tom, že Svobodná syrská armáda obdržela dvě desítky přenosných raket země-vzduch, také známé jako MANPAD. Politický poradce rebelů to ale popřel. 

Na rozdíl od konfliktu v Libyi se zatím západní země zdráhají otevřeně podpořit syrské rebely dodávkou zbraní. Panují totiž obavy, aby nepadly do rukou islamistů. Rusko naopak patří k podporovatelům syrského režimu, jen loni prodalo do Sýrie zbraně za miliardu dolarů. I proto odmítlo podpořit zbrojní embargo, které navrhovala Rada bezpečnosti OSN.

Klid zbraní na 4 dny?

Zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahími oznámil, že syrská vláda přistoupila na dočasné příměří, s tím souhlasí i část povstalců. Příměří by platilo po čtyři dny muslimského svátku íd al-adhá, který začíná v pátek. Vláda má ještě rozhodnutí potvrdit vydáním prohlášení. S návrhem údajně souhlasí i povstalci, se kterými Brahímí jednal v Káhiře. Radikální skupina An-Nusrá, která bojuje proti Asadovi, ale rovnou oznámila, že se k příměří nepřipojí. 

„V případě úspěchu této skrovné iniciativy bude možné dojednat dlouhodobější příměří a zahájit politický proces,“ vyjádřil naději Brahímí.

Boje v Sýrii zatím pokračují s neztenčenou intenzitou. Vládní letectvo ostřeluje město Maarat an-Numán na severozápadě země, kde povstalci a vojáci svádějí boj o kontrolu nad důležitou vojenskou základnou a strategickým úsekem dálnice z Damašku do Aleppa. Střety jsou hlášeny i z dalších míst, mimo jiné z provincie Idlib, Damašku, Aleppa a damašských předměstí.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)