Trumpovým vrchním poradcem bude manžel jeho dcery Ivanky Kushner

Zeť budoucího prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner bude tento týden oficiálně jmenován vrchním poradcem Bílého domu. Oznámil to list The New York Times. O Trumpově záměru povolat k sobě manžela dcery Ivanky se vědělo už dříve.

Pětatřicetiletý miliardář Kushner je stejně jako jeho tchán realitním podnikatelem. Podle agentury AP lze po Kushnerově jmenování čekat výtky, že tento krok porušuje federální zákony zakazující nepotismus, tedy jmenování příbuzných do vysokých státních funkcí.

The New York Times napsal, že Kushner se svými poradci nyní probírá možnosti, jak se pro případ jmenování oprostit od správy rodinného majetku. Jeho součástí je i známý týdeník The New York Observer.

Kushner prý rezignuje na vedoucí posty ve svých společnostech i ve zmíněném listu. Podobně se zachová také Ivanka, která rezignuje na všechny ředitelské posty v Trump Organization a na vedení ve svých podnicích, jež zahrnují mimo jiné i módu. Nebude zastávat ani žádné funkce v Bílém domě, chce se naopak věnovat rodině a stěhování do Washingtonu.

obrázek
Zdroj: ČT24



Kushner působil jako poradce už v Trumpově volebním štábu. Dřív se spekulovalo o jeho možném jmenování velvyslancem v Izraeli nebo personálním šéfem Bílého domu. Objevovaly se i informace, že jeho role bude jen neformální a oficiální funkci poradce hlavy státu vykonávat nebude.

Kushner se s Ivankou Trumpovou oženil v roce 2009, mají spolu tři děti. Ivanka je druhým nejstarším potomkem Donalda Trumpa a zlínské rodačky Ivany Zelníčkové, první manželky budoucího prezidenta.