Nový gruzínský parlament prošetří zločiny předchozí vlády

Tbilisi - Nový gruzínský parlament ustaví komisi pro vyšetřování zločinů předchozí vlády strany prezidenta Michaila Saakašviliho. Předseda parlamentu David Usupašvili ale zároveň popřel, že by v zemi začalo politické pronásledování. Parlament po nedávných volbách ovládla koalice Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho, kterého poslanci formálně potvrdí ve funkci předsedy vlády.

Vyšetřovací komisi zločinů předchozí vlády zřejmě povede žena předsedy parlamentu Tinatin Chidžašeliová, která je stejně jako manžel z Republikánské strany. Velké kauzy by chtěli poslanci vyřešit během roku. Usupašvili ale podle svých slov nechce, aby Gruzie následovala Ukrajinu - narážel tak na věznění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové. „Nesmíme se snížit k revanšismu, ale ani k lhostejnosti,“ řekl předseda parlamentu. Také Ivanišvili přislíbil, že nebude ale následovat žádná odplata a stíhání politických oponentů

Ivanišviliho strana Gruzínský sen porazila ve volbách 1. října prezidentovu proevropskou Sjednocenou národní stranu ziskem 85 ze 150 křesel. Zbylé poslanecké mandáty připadly Saakašviliho bloku. Volbám předcházela ostrá kampaň a skandál s mučením vězňů v gruzínských káznicích, který vychýlil volební preference ve prospěch Ivanišviliho. Bidzina Ivanišvili sice dal po volbách jasně najevo, že Gruzie výrazně změní Saakašviliho protiruský kurz, směřování k EU a NATO ale měnit nehodlá.

Komise bude nejdřív vyšetřovat velký skandál s mučením vězňů ve tbiliské věznici. Ten se před volbami objevil v opozičních médiích a zveřejněné hrůzy zřejmě přispěly k volebnímu pádu prezidenta Saakašviliho a jeho Sjednoceného národního hnutí.

Poslanci v neděli poprvé zasedli v nové budově parlamentu ve druhém největším gruzínském městě Kutaisi, kam se zákonodárný sbor přestěhoval ze svého dosavadního sídla v Tbilisi, které bylo postaveno ještě za sovětské éry. Ustavující schůze se zúčastnil i prezident Michail Saakašvili, kterého ale odmítli poslanci Gruzínského snu při vstupu do sálu pozdravit povstáním z lavic. „Nejsme nepřátelé, jsme političtí rivalové,“ řekl Saakašvili v projevu. „Nyní není čas pro nenávist, je čas pro akci a spolupráci.“

Gruzii opustil bývalý ministr obrany Dmitrij Šaškin. Před nedávnem ze země chvatně odjel bývalý ministr vnitra Bačana Achalaja, jeho bratr a další vysocí úředníci z takzvaných silových ministerstev a jiných bezpečnostních složek.

Rozhovor s Emilem Souleimanovem (zdroj: ČT24)