Útočník z istanbulského klubu stále prchá, turecká média zveřejnila jméno a národnost

Turecká média s odvoláním na policii zveřejnila jméno a národnost útočníka, jenž na silvestra zabil v Istanbulu 39 lidí a dalších 70 zranil. Byl to podle ní Uzbek Abdulgadir Mašaripov.  Muž je stále na útěku.

Podle deníku Daily Sabah je Abdulgadir Mašaripov, který údajně zabíjel v istanbulském klubu na Nový rok, známý také jako abé Muhammd Hurasan. Deník informace přinesl s odvoláním na policii a „několik tureckých agentur“. 

Útočník z Istanbulu je stále na útěku. Policie podle deníku okolnosti novoročního útoku stále vyšetřuje a prošetřuje minulost podezřelého. K útoku se již přihlásila organizace Islámský stát.

Že policie zná totožnost útočníka z istanbulského klubu Reina, oznámil již ve středu turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu, tehdy však jeho jméno ještě neuvedl. Den nato policie zadržela ve městě Selimpasa, několik kilometrů západně od Istanbulu, několik členů ujgurské menšiny a turecký vicepremiér Veysi Kaynak prohlásil, že Ujgurem je pravděpodobně i pachatel.

Ozbrojený terorista vnikl v noci na 1. ledna do luxusního klubu Reina v evropské části Istanbulu a asi sedm minut střílel na jeho osazenstvo. Vypálil 180 kulek, uvedl deník Daily Sabah. Při střelbě zahynulo 39 lidí, většina z nich byli turisté z blízkovýchodních zemí. Dalších asi 70 lidí zranění přežilo. Útočník v nastalém zmatku uprchl.