Pussy Riot si už odpykávají trest za mřížemi

Moskva - Dvě odsouzené členky kapely Pussy Riot už nastoupily do trestaneckých kolonií stovky kilometrů na východ od Moskvy. Musejí tam podle rozhodnutí soudu strávit dva roky za výtržnosti v pravoslavném chrámu. Třetí souzená členka skupiny dostala jen podmínku. Všechny ale považují rozsudky za nespravedlivé a odvolávají se u Evropského soudu pro lidská práva.

Poslední pokus právníků dostat ženy z vězení, se nezdařil. Advokáti žádali odložení trestu do doby, kdy Naděždě Tolokonnikovové a Mariji Aljochinové vyrostou děti. Jenže soud rezolutně smetl žádost se stolu. 

Dvě odsouzené punkerky z Pussy Riot tak zamířily do trestaneckých kolonií, kde si budou odpykávat tresty. Oznámili to jejich právníci a rodina. Informaci ovšem úřady zatím oficiálně nepotvrdily.

Dívky budou ve věznicích v Permské oblasti a v Mordvinské republice, vzdálené zhruba 600 a 1 500 kilometrů východně od Moskvy. Není přesně známo, ve kterém trestaneckém zařízení se Pussy Riot nacházejí. V Rusku je celkem 35 táborů pro vězeňkyně, z toho po dvou v Permském kraji a v Mordvinsku. Zastánci punkerek si stěžují, že si dvojice žen odpykává trest příliš daleko od Moskvy. 

„Nechápu, proč je neposlali do ženského tábora v Možajsku (u Moskvy), stejně tak je nepochopitelné, proč je rozdělili. Jsou to Moskvanky a podle zákona je nelze odeslat daleko (od místa bydliště). Ale (úřady) pokaždé vymyslí, jak to udělat,“ říká obránce lidských práv Lev Ponomarjov.

Dívky byly odsouzeny na dva roky za výtržnosti v chrámu Krista Spasitele v únoru 2012, kde zahrály punkovou modlitbu proti Putinovi. Spolu s Tolokonnikovovou a Aljochinovou byla souzena i Jekatěrina Samucevičová, té ale dvouletý trest zmírnil odvolací soud na podmínku.