Odborník na kyberbezpečnost: Ruské útoky, ani jejich intenzita, nejsou překvapením

Expert Lewis: Ruské útoky, ani jejich intenzita, nejsou překvapením (zdroj: ČT24)

Žádný útok hackerů z Ruska, Číny nebo odjinud podle Donalda Trumpa výsledek amerických prezidentských voleb neovlivnil. Nastupující šéf Bílého domu to prohlásil po setkání se špičkami americké špionáže. Podle tajných služeb kampaň, která měla ovlivnit prezidentské volby v USA, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko před lety přijalo novou doktrínu a teď ji naplňuje,“ uvedl odborník na kyberbezpečnost z CSIS (Centrum pro strategická a mezinárodní studia) James Lewis, který připravuje doporučení pro Donalda Trumpa, jak postupovat v boji s kybernetickými útoky. V Horizontu ČT24 se ho ptal zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Jsou ruské útoky překvapením?

Ne, ruský přístup se změnil před 4–5 lety, kdy bylo možné vidět soubor daleko agresivnějších činností. Nejen proti Spojeným státům, ale i proti našim evropským partnerům. Rusko přijalo před pět lety novou doktrínu. A teď vidíme, že ji naplňují.

A co Obamova vláda? Myslíte si, že zasáhla dostatečně, když říkáte, že tenhle ruský přístup je známý už několik let?

Administrativa vám řekne, že se s Rusy několikrát bavila o tom, že je tyhle činnosti nutné dostat pod kontrolu nebo je zastavit. Vím, že je to pravda, protože jsem do koordinátora Bílého domu vrazil v hotelu v Ženevě, kde se sešel s Rusy. Řeknou vám, že na tom pracují – minimálně posledních osm měsíců. A to, co podnikli minulý týden, byl velmi silný signál, velmi mocný vzkaz. Není možné jen tak vyhodit 35 ruských agentů a zavřít dvě jejich kanceláře, aniž by to Rusům nedošlo.

Ale přišlo to včas?

Myslím, že vláda nechtěla, aby to vypadalo, že zasahuje do voleb, chtěla to provést neutrálním způsobem. Myslím, že to je dobrá výchozí pozice pro další administrativu.

Máte obavu z prohlášení pana Trumpa na adresu CIA a nejen jí, ale i dalších služeb ve vztahu k závěrům, že za těmito útoky stáli Rusové?

Nemám z toho obavu, na závěry je příliš brzo. Ale jak zaznělo od republikánského předsedy McCaula a demokratického senátora Whitehouse, zákonodárce napříč Kongresem z obou stran důkazy přesvědčily. Je to nepopiratelné. Zeptejte se mě na tuhle otázku 21. ledna.

Stejně se zeptám teď – proč si myslíte, že Trump zastává tyto názory?

Já nevím. Když mluvím s jeho přechodným týmem, tak oni v téhle věci určitě stojí na té správné straně. Vědí, kde ty problémy jsou a co je s nimi potřeba dělat. Částečně za to může to, že řeší detaily jednotlivých postupů. V některých oblastech je to velmi předčasné, nevíme, co v celé řadě věcí přesně udělají. Zdá se, že některé postupy řeší za pochodu, protože se situace vyvíjí. Ale z rozhovorů s nimi vím, že jsou si vědomi toho, že mají problém, a snaží se zjistit, co se s tím dá dělat.

Události: Spojené státy odtajnily zprávu o hackerech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod