Tajné služby: Kampaň, která měla ovlivnit prezidentské volby v USA, nařídil Putin

Zpravodaj ČT Řezníček o obsahu odtajněné zprávy: Putin měl na Clintonovou spadeno, protože podle něj stála za protesty proti jeho osobě (zdroj: ČT24)

Kampaň, která měla ovlivnit loňské prezidentské volby ve Spojených státech, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou. Uvádějí to americké tajné služby v odtajněné části zprávy o ruském vměšování do amerických voleb. Moskva dosud obvinění z ovlivňování amerických voleb popírala.

„Vyhodnotili jsme, že Putin a ruská vláda dávali jasnou přednost nově zvolenému prezidentu Trumpovi,“ píše se ve zprávě tajných služeb USA. „Rovněž jsme vyhodnotili, že Putin a ruská vláda usilovali o to pomoci zvolenému prezidentu Trumpovi v jeho šancích na zvolení, jestliže to bude možné, tím, že zdiskreditují ministryni Clintonovou,“ píše se rovněž v úvodu zprávy.

Tajné služby zároveň dodávají, že konkrétně s tímto úsudkem souhlasí všechny tři agentury - Ústřední zpravodajská služba (CIA), Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i (Národní bezpečnostní agentura) NSA.

Americké tajné služby ve zprávě dále uvádějí, že množství ruských aktivit bylo v poslední době mnohem větší než v dřívější době. „Ruské zpravodajské služby podnikly kybernetické operace proti cílům spojeným s prezidentskými volbami v roce 2016. Byly mezi nimi cíle spojené s oběma hlavními politickými stranami,“ píše se ve zprávě.

Rusko prý využilo i WikiLeaks

Podle zprávy ruští diplomaté před americkými volbami veřejně odsuzovali volební proces v USA a byli připraveni veřejně zpochybnit platnost výsledků. Přístup Moskvy se vyvíjel podle toho, jak se vyvíjela kampaň obou hlavních prezidentských kandidátů. „Když se Moskvě zdálo, že ministryně Clintonová nejspíš volby vyhraje, ruská kampaň se začala více zaměřovat na podkopání jejího budoucího prezidentství,“ uvádí se v dokumentu.

Ruská vojenská rozvědka (GRU) poskytla podle zprávy serveru WikiLeaks materiály, které získala hackerským útokem na demokratické politiky. Zakladatel serveru Julian Assange dosud tvrdil, že dokumenty neměl od Rusů. Zpráva také potvrdila, že Rusko v rámci své dezinformační kampaně využívalo i státní agentury a média, placené uživatele sociálních sítí či internetové trolly.

Putin chtěl podle amerických tajných služeb ovlivnit volby (zdroj: ČT24)

Útoky výsledky voleb neovlivnily, zní od Trumpa i Ryana

Ruské „zasahování“ do loňských voleb ihned důrazně odsoudil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Rusko „se zjevně snažilo zasahovat do našeho politického systému,“ uvedl. Stejně jako Trump nicméně prohlásil, že toto vměšování neovlivnilo výsledek voleb a že republikánský kandidát zvítězil „spravedlivě a řádně“.

Podle Trumpa i tajné služby velmi jasně uvedly, že není absolutně žádný důkaz o tom, že by hackerské útoky měly na výsledky voleb vliv. Dodal, že jediný důvod, proč se pořád diskutuje o napadení počítačů vedení demokratů, je, že porážka demokratů byla tak velká, že jsou ve velkých rozpacích.

Demokratický poslanec Adam Schiff z výboru pro kontrolu zpravodajských služeb uvedl, že zpráva jasně uvádí, že ruské zasahování bylo řízeno přímo prezidentem Vladimirem Putinem a cílem této kampaně bylo nejen „vyvolat nesváry“ ve Spojených státech, ale byla rovněž motivována touhou zvýšit volební šance Donalda Trumpa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tajné služby USA již dříve uvedly, že hackerské útoky, které zasáhly do amerických prezidentských voleb, posvětilo ruské vedení. Rusové podle šéfů tajných služeb také šířili falešné informace na sociálních sítích a na internetu, aby vyvolali zmatek a pochyby, a oslabili tak Západ.

Část zprávy o ruském vměšování do amerických voleb byla odtajněna krátce po schůze Donalda Trumpa s představiteli tajných služeb. Trump po schůzce uvedl, že žádný hackerský útok z Ruska, Číny či odjinud nijak neovlivnil výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech.

Moskva důsledně popírá veškerá obvinění, že by se za pomoci počítačových pirátů a krádeží elektronických dokumentů pokoušela ovlivnit loňské americké prezidentské volby ve prospěch soupeře demokratické kandidátky Hillary Clintonové.