Slovensko nevydá do Alžírska údajného teroristu Labsího

Bratislava - Slovenský ústavní soud rozhodl, že Slovensko zatím nevydá do Alžírska údajného teroristu Mustafu Labsího. Labsího před třemi roky v Alžírsku odsoudili na doživotí za členství v teroristické organizaci a falšování dokladů.

Nejvyšší soud začátkem roku rozhodl, že vydání Labsího do Alžírska je přípustné. Ten se ale obrátil na ústavní soud a chtěl rozhodnutí přezkoumat. Obává se totiž, že bude po návratu do vlasti mučen. Jeho obhájkyně předložila při jednání u soudu důkazy, že v Alžírsku skutečně dochází k násilí na vězních. Advokátka předložila zprávy OSN nebo organizace Amnesty International.

Slovensko je na základě mezinárodních úmluv vázáno, že musí povinně přezkoumat, zda lidem ze zahraničí po vydání zpět do vlasti nehrozí nelidské zacházení nebo mučení. Na základě předložených důkazů soud rozhodl, že Labsí zůstane na Slovensku. Alžírec prozatím dál setrvá ve vazbě až do nového rozhodnutí soudu.

Na rozhodnutí ústavního soudu zareagovalo s nevolí ministerstvo spravedlnosti. „Jakékoliv sympatizování s teroristy, kteří vraždí civilisty a nevinné děti, je pošlapáváním demokratických principů a lidských práv,“ uvedlo v prohlášení.

Verdikt naopak uvítala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, která v minulosti protestovala proti vydání. „Slovenské úřady by neměly opírat své rozhodnutí o přípustnosti Labsího vydání na základně neformálních slibů alžírské vlády,“ uvedl ředitel slovenské pobočky AI Bratislav Tichý.

Labsí byl v Alžírsku odsouzen v roce 2005 v nepřítomnosti k doživotnímu vězení za členství v teroristické skupině a za padělání dokladů. Alžířan prý měl kontakty i na teroristickou síť al-Káida a absolvoval výcvik v Afghánistánu. Na Slovensko se Labsí dostal nelegálně v dubnu 2006. Policie ho zadržela, když se snažil kontaktovat svou manželku a syna, kteří prý mají slovenské občanství.