Kvůli provokující soše Japonsko stáhlo diplomaty z Jižní Koreje

Na první pohled naprosto nevinná, civilní socha, přesto její provokativnost zasáhla do vysoké diplomacie. Naráží totiž na bolestné břemeno v historii dvou států – válečné zneužívání Jihokorejek jako sexuálních otrokyň pro japonské vojáky.

Zmíněná socha stojí v jihokorejském městě Busan, a to přímo před japonským konzulátem. Tokio kvůli tomu nyní stáhlo zpět dva své diplomaty, odloží také probíhající ekonomické rozhovory s Jižní Koreou.

To vše kvůli bronzové postavě dívky, která klidně sedí na židli, v klidu se dívá dopředu, s rukama způsobně složenýma na klíně. Právě vyjádřená pokora je ale hlavním poselstvím sochy – s podobnou odevzdaností musely desetitísíce dívek za války nedobrovolně sloužit v japonských nevěstincích.

Korejské „utěšitelky“ musely být za války k dispozici japonským vojákům
Zdroj: ČT24

Sochu před konzulát umístili aktivisté už v prosinci. Zástupce japonské vlády Jošihidy Sugy řekl, že to bude mít „velmi neblahý vliv na vztahy mezi Japonskem a Koreou“. Dvojici stažených diplomatů z Koreje tvoří přímo velvyslanec a také šéf konzulátu v Busanu.

Dění kolem sochy potvrzuje dlouhodobý trend ve vztazích mezi oběma zeměmi, který je velmi negativní. Za úposledních pět let se vztahy velmi zhoršují. Je tam celá řada otázek, které jsou příčinou sporů a ta dnešní zpráva k nim patří.
Jana Hazlerová
předsedkyně Česko-korejské společnosti
Jana Hazlerová: Japonsko-korejské vztahy se pomalu zhoršují (zdroj: ČT24)

Obě země přitom loni uzavřely obtížně se rodící dohodu. Japonsko v ní souhlasilo s miliardou jenů (přes 200 milionů korun), které poputují do fondu pro bývalé sexuální otrokyně. Počítalo se také s oficiální omluvou.Jihokorejská diplomacie tehdy uvedla, že pokud Japonsko dohodu dodrží, považuje ji za „konečnou a nezvratitelnou“. V takovém případě prý již nebude Japonsko dál kritizovat. Právníci poškozených žen posléze označili dohodu za „diplomatické ponížení“

  • Fond na podporu sexuálně zotročených žen byl v Japonsku zřízen již v roce 1995, po deseti letech byl ale zrušen. Peníze na odškodné poskytli dárci, japonská vláda nabízela tehdy ženám lékařskou podporu.
Někdejší sexuální otrokyně nejsou s dohodou spokojené (zdroj: ČT24)

Japonsko až dosud zastávalo postoj, že otázka sexuálních otrokyň byla vyřešena v roce 1965 smlouvou, která obnovovala diplomatické vztahy mezi Soulem a Tokiem a jejíž součástí byla ekonomická pomoc a půjčky Japonska Jižní Koreji. Ta ale trvala na omluvě a odškodnění 46 dosud žijících sexuálních otrokyň. 

  • Odhadovaný počet žen, které byly donuceny pracovat v nevěstincích pro japonské vojáky, činil asi 200 tisíc.
  • Byly mezi nimi nejen Korejky, ale také Číňanky a Indonésanky a ženy z dalších asijských zemí.