Život není román, ale nepovedený lov obřího mečouna skončil pro mladého Australana šťastně

Několikahodinový pobyt ve studených vodách hemžících se žraloky přežil australský rybář poté, co prohrál svůj boj s obřím mečounem: místo aby ryba, vážící až několik set kilogramů, skončila v rybářově loďce, naopak rybáře strhla ze člunu do moře. Příběh měl nakonec šťastný konec, když smolaře z vody vylovili záchranáři.

Mladík podle agentury AFP rybařil sám asi 50 kilometrů od pobřeží západní Austrálie, když mu zabral mečoun, což je jinak ryba proslavená románem Ernesta Hemingwaye Stařec a moře, který líčí dlouhý boj starého rybáře s obrovským mečounem.

Místo dlouhého klání se však mladý Australan nechal vyvést z rovnováhy a letěl přes palubu. Ani se nestačil chytit svého člunu, který proud vzápětí odnesl mimo dosah.

Mladík však přesto může mluvit o obrovském štěstí: prázdného člunu si všiml jiný rybář, který zalarmoval záchranáře a ti v odlehlé oblasti dokázali trosečníka najít. „Jen hlava vyčnívala z oceánu,“ řekl velitel záchranářů Rusty Ellis a dodal, že mladík po šesti hodinách ve vodě trpěl podchlazením.

Jiní dva osaměli rybáři v těchto končinách loni takové štěstí neměli a na moři zahynuli.