Města na severu Německa jsou pod vodou, ve Švédsku klesly teploty pod minus 40

Německá města na pobřeží Baltského moře postihly v posledních hodinách záplavy způsobené bouřlivým počasím a silným větrem. Ten vyvolal velké vlny a zvedal hladiny v ústí řek. Situace je nejhorší od roku 2006. Ve středním a jižním Německu zase komplikuje dopravu vydatné sněžení. Vítr přinesl vysoké vlny i k pobřeží Dánska. Na severu Švédska klesly teploty pod minus 40 stupňů Celsia. V Polsku byly kvůli silnému větru ráno tisíce lidí bez elektřiny.

Záplavy postihly celé baltské pobřeží Německa od Flensburgu na západě po ostrov Usedom na východě. Pod vodou se ocitly části Kielu, Wismaru, Rostocku či Greifswaldu. Na ostrově Usedom poničily vlny část pobřežní promenády. Nikdo ale v souvislosti s velkou vodou nebyl zraněn.

V Lübecku řeka stoupla o téměř dva metry

Zvlášť výrazně postihly záplavy historické centrum hanzovního města Lübecku, které je na seznamu památek UNESCO. Na mnoha místech tu museli hasiči vytahovat z vody automobily a čerpali i vodu z řady sklepů. Hladina řeky Trave, jež městem protéká, se dostala až 1,8 metru nad normální stav. V noci na čtvrtek ale kulminovala a začala postupně klesat.

„Byli jsme překvapení, kolik lidí naše varování (před záplavami) ignorovalo,“ řekl mluvčí lübeckých hasičů Matthias Schäfer. Řada majitelů podle něj zcela nedostatečně zabezpečila své domy, a hasiči tak museli pomáhat vlastními pytli s pískem.

Hladina řek bude během dne klesat po celém baltském pobřeží a uklidní se i rozbouřené moře, uvedli meteorologové. Zároveň ve čtvrtek varovali před vydatným sněžením především jižní spolkové země Bavorsko a Bádensko-Württembersko.

Sníh a náledí způsobily v Německu desítky dopravních nehod

Střední Německo se potýká s vydatnými přívaly sněhu, které na mnoha místech komplikují dopravu. Na dálnici A11 v Meklenbursku-Předním Pomořansku způsobilo náledí ve středu večer během čtyř hodin 22 dopravních nehod. Ke srážkám na silnicích ale docházelo kvůli počasí po celé zemi. V Severním Porýní-Vestfálsku při nehodě na ledovce zahynul mladý řidič.

V bavorské části alpského předhůří došlo od středečního večera do čtvrtečního rána kvůli sněhu ke 160 dopravním nehodám, což je třikrát více než obvykle, informovala místní policie. Srážka kamionů na zasněžené dálnici A9 u Bergu, asi 35 kilometrů od Aše, si vyžádala škody ve výši půl milionu eur (13,5 milionu korun).

Zasněžená dálnice u Frankenbergu (4. 1.)
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Železniční doprava naproti tomu navzdory sněžení a minusovým teplotám žádné problémy zatím nehlásí.

V bavorských Alpách také zvýšili stupeň nebezpečí pádu lavin. Lavinové nebezpečí je nadále vysoké také v rakouských Alpách. Výstrahu vydaly všechny spolkové země, na jejichž území se rozkládá alpský masiv. Na německé i rakouské straně platí třetí z pěti stupňů nebezpečí.

Živly v Evropě: Německé záplavy a mrazy ve Skandinávii (zdroj: ČT24)

Ve Švédsku panuje extrémně mrazivé počasí

Ve švédské obci Nikkaluokta na úpatí nejvyšší švédské hory Kebnekaise bylo v noci na čtvrtek naměřeno minus 41,3 stupně Celsia. „Vypadá to, že to je nejnižší zaznamenaná teplota této sezony,“ prohlásila meteoroložka Jannicke Geitskaretová ve veřejnoprávní televizi SVT.

Ve středu byly kvůli sněžení zrušeny některé autobusové spoje v metropoli Stockholmu. V Laponsku na severu Švédska kvůli výpadku proudu zůstal stát vlak se stovkou cestujících, kteří směřovali z Norska do švédského Lulea. Venkovní teplota přitom klesala k minus 38 stupňům Celsia a uvnitř vlaku postupně až k minus 25 stupňům. Podle meteorologů bude čtvrtek klidnější.

Úřady ve Švédsku i na většině míst v Dánsku odvolaly výzvu pro řidiče, aby pokud možno nevyjížděli na silnice. Obě země v důsledku bouře Axel čelily záplavám. V Dánsku mohutný vichr ve středu večer a v noci na čtvrtek vzedmul vlny, které místy stoupaly až bezmála 180 centimetrů nad běžný stav. 

Nejhorší situace byla na jihovýchodním pobřeží země u hranic s Německem. Některé oblasti se tam potýkaly i se stoletou vodou. Řada trajektů zůstala kvůli silnému větru v přístavech. Ve městě Kolding na Jutském poloostrově a v obcích na ostrově Fyn byly přerušeny dodávky elektřiny do stovek domácností.

Ve švédském městě Kiruna na severu země zase bylo na několik hodin přerušeno vytápění řady domácností kvůli prasklému potrubí. Teploty venku se přitom pohybovaly kolem minus 27 stupňů Celsia.

Skandinávie zažívá v posledních měsících velké výkyvy počasí. V listopadu registroval Stockholm den s největším množstvím napadaného sněhu ve více než stoletých dějinách měření. Silvestr byl naopak ve Švédsku doposud nejteplejší.

Tisíce domácností v Polsku se ocitly bez proudu

Počasí působí problémy také v Polsku. V severní a střední části země kvůli sněžení doprovázenému silným větrem nabraly zpoždění desítky letů, policie uzavřela část dálnice A2 poblíž Lodže.

Kvůli větrem polámaným či vyvráceným stromům, které zničily dráty elektrického napětí, zůstalo bez proudu ráno přes 20 tisíc domácností zvláště na severu. Závady se elektrickým podnikům daří postupně odstraňovat, podle médií však stále nemají elektřinu tisíce lidí.

Vítr o síle až 70 kilometrů v hodině zasáhl především baltské pobřeží země, kde v některých místech platí kvůli velkým vlnám a zvýšeným hladinám řek nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí.