Pumový útok v Bejrútu: Osm mrtvých, zahynul i šéf policejní rozvědky

Bejrút - Nejméně osm lidí mrtvých a přes osm desítek zraněných si vyžádal pumový útok v křesťanské čtvrti Bejrútu. Mezi mrtvými je i šéf zpravodajské služby libanonských Sil vnitřní bezpečnosti (FSI) Visám Hasan, který byl podle všeho hlavním terčem atentátu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Premiér Nadžíb Míkátí svolal po útoku bezpečnostní radu a vyhlásil na sobotu v Libanonu den smutku. Přislíbil vypátrání pachatelů atentátu a jejich potrestání.

Brigádní generál Hasan řídil speciální jednotku, která nedávno vyšetřovala teroristické spiknutí a jejíž akce vyústila v zatčení libanonského prosyrského politika, stoupence syrského prezidenta Bašára Asada. Vůdce libanonské opozice Saad Harírí obvinil ze zinscenování Hasanovy vraždy syrského prezidenta. Saadův otec - někdejší premiér Rafík Harírí - byl před sedmi lety zabit při atentátu a právě Hasan shromáždil důkazy, které nasvědčovaly tomu, že do vraždy byla zapojena Sýrie a šíitské hnutí Hizballáh.

Zpráva o zabití sunnity Hasana, který měl koncem roku údajně převzít vedení policie, vyvolala silné pobouření mezi libanonskými sunnitskými muslimy, kteří vyšli na protest do ulic v různých oblastech země.

Exploze zasáhla konvoj vozidel, v němž generál Hasan jel. Nálož nastražená v automobilu vybuchla asi 200 metrů od sídla křesťanské falangistické strany, stojící proti režimu v Damašku. Předseda Libanonské falangy, poslanec Samí Džamaíl, který je zarytým Asadovým odpůrcem, útok odsoudil. Dvě budovy u náměstí Sasin byly těžce poškozeny, zřítila se nejméně polovina balkonů, zemi zasypaly střepy rozbitých oken. Policie oblast útoku uzavřela. Na místo přijel ministr vnitra Marván Šarbíl.

Šíitské hnutí Hizballáh útok odsoudilo jako „pokus o destabilizaci země a narušení národní jednoty“. Také Damašek oficiálně atentát na Hasana odsoudil, jako „jakýkoliv teroristický čin spáchaný kdekoliv“. Útok odsoudily také USA, Vatikán a Francie.

V posledních měsících roste v Libanonu napětí hlavně v souvislosti s konfliktem v sousední Sýrii. Poslední bombový útok se v Bejrútu odehrál v roce 2008, kdy zahynuli tři lidé.

Do Sýrie dorazil zvláštní zmocněnec OSN

Do Sýrie dnes dorazil zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí. V sobotu ho čeká jednání s ministrem zahraničí Valídem Mualimem. Má se sejít také s prezidentem Bašárem Asadem. Brahímí přiváží návrh na příměří, které by se mělo dodržovat v době čtyřdenního svátku oběti, jejž budou slavit muslimové na celém světě koncem října. Brahímí toto příměří považuje jenom za symbolické. Damašek návrh zatím neodmítl, opozice je prý připravena dodržet klid zbraní kdykoli, kdy se k tomu zaváže vláda. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu se dnes za toto příměří důrazně přimlouval.

Boje v Sýrii mají za 19 měsíců na 33 000 obětí a 28 000 pohřešovaných. Denně jsou hlášeny desítky nových mrtvých, ve čtvrtek si boje podle opozice vyžádaly 240 mrtvých.

Syrští povstalci trvají na tom, že armáda bombarduje město Maarat an-Numán kazetovými bombami. Na nalezené munici jsou prý nápisy v azbuce. Také zpravodaj AFP ve čtvrtek viděl armádní letadlo shodit bombu, která se ve vzduchu rozpadla a jednotlivé nálože pak dopadly na zem. Na to, že vojsko shazuje na obydlené oblasti tuto munici, nedávno upozornila organizace Human Rights Watch. Damašek to vzápětí popřel s tím, že tyto bomby ve výzbroji jeho armáda nemá.