Tisíce stránek popisují zneužívání dětí ve skautu

Portland (USA) – Skautskou organizací v USA otřásá skandál, soud zveřejnil tisíce stránek dokumentů, které popisují zneužívání dětí skautskými vedoucími. Mělo k tomu docházet od roku 1959 až do roku 1985. Skautská organizace přitom o zneužívání věděla, některé vedoucí donutila odejít, někteří se mohli k práci s dětmi po psychiatrické léčbě vrátit.

Celkem 14,5 tisíce stránek dokumentů popisuje případy zneužívání dětí skautskými vedoucími v letech 1959 až 1985. Americké skautské hnutí, které má centrum v texaském Irvingu, zakládalo dokumentaci, aby zabránilo pedofilům vrátit se k práci s dětmi. Policie vyšetřovala pouze necelé dvě třetiny případů, část skautská organizace nenahlásila vůbec. Podezřelé ze zneužívání často jen v tichosti vyzvala, aby hnutí opustili. Bylo jich víc než tisíc. A i přesto někteří znovu mohli dělat vedoucí poté, co podstoupili léčbu na psychiatrii.   

Nyní zveřejněné dokumenty použil už před dvěma roky soud jako důkaz v procesu. Soud v Oregonu tehdy potrestal skautské hnutí pokutou 18,5 milionu dolarů za to, že nedokázalo mladé skauty ochránit před pedofily. 

Tim Hale, zástupce zneužívaných chlapců, kteří jsou již dnes dospělí, říká, že zveřejněné dokumenty nabízejí podrobné informace o pedofilech. „Mluvíme o stovkách, jestli ne o tisících, neidentifikovaných mužů, kteří se volně pohybují ve společnosti, mohou být dobrovolníky v mládežnických organizacích, mohou pracovat ve školách nebo jinde.“

Prohlášení skautské organizace:

„Existují případy, kdy lidé využili svého postavení ve skautu ke zneužívání dětí. Naše reakce na takové případy a naše úsilí ochránit mládež nebyly vždy dostatečné a vhodné.“


Skautská organizace se za to omluvila obětem i jejich rodinám. Wayne Perry, šéf amerického chlapeckého skautského hnutí, ujistil, že v současnosti se podobným případům předchází: „I když se dají jen těžko chápat nebo vysvětlovat činy jedinců, které se staly před několika desetiletými, teď je skaut přední světovou mládežnickou organizací, která bojuje proti zneužívání dětí.“ 

Vyžaduje teď, aby se i jen podezření na nevhodné chování vůči dětem nahlásilo úřadům, zkoumá trestní rejstříky žadatelů o práci s dětmi a zakazuje, aby se dospělí stýkali s mladými skauty o samotě. Školí také dobrovolníky i skautské vedoucí, aby dokázali rozeznat náznaky zneužívání.

Organizace The Boy Scouts of America je s více než 4 miliony členy jednou z největších mládežnických organizací ve Spojených státech. Od svého založení v roce 1910 prošlo jejími řadami více než 110 milionů mladých Američanů.
                                                                                         Zdroj: americkecentrum.cz