Financial Times: Novým britským velvyslancem při EU bude Barrow, bývalý ambasador v Bruselu

Novým britským velvyslancem při Evropské unii bude podle Financial Times kariérní diplomat Tim Barrow. Listu to potvrdili čtyři vysoce postavené zdroje. Úřad dosud vede Ivan Rogers, který ale podal rezignaci, ačkoli původně měl v čele britského zastoupení zůstat do listopadu.

Britská premiérka Theresa Mayová jmenuje Barrowa velvyslancem v brzké době, napsal FT s tím, že do této funkce ho doporučil tajemník kabinetu Jeremy Heywood. Podle listu bude výběr Barrowa zklamáním pro euroskeptické křídlo konzervativců. Ti kritizovali proevropské „skupinové myšlení“ na ministerstvu zahraničí, jehož je Barrow dlouholetým představitelem.  

FT napsali už dříve, že sílil tlak na to, aby místo Rogerse přišel někdo, kdo je pro brexit více zapálený. Ministr zahraničí Boris Johnson chtěl podle FT místo Rogerse někoho, kdo brexit bezvýhradně podporuje a zastává stejný postoj jako současná vláda.

To potvrdil i spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka. „Existuje tlak euroskeptického křídla ve vládě a v parlamentu, aby to byl člověk jasně pro brexit a který nebude takovým pesimistou, jakým měl být Rogers,“ uvedl dříve během dne Kytka.

Tim Barrow při nástupu do funkce velvyslance v Moskvě (prosinec 2011)
Zdroj: Reuters

„Pokud se ale podíváme na minulá jmenování premiérky Mayové do podobných pozic, tak vždy hledá někoho spíše blíže ke středu. Ona sama se chce vyhýbat extrémům, také proto, že cítí politickou odpovědnost za to, aby se ta hluboce rozdělená britská společnost po referendu před více než šesti měsíci víc nepolarizovala,“ dodal také Kytka.

Barrow na ministerstvu zahraničí pracuje od roku 1986. V minulosti sloužil jako britský velvyslanec v Moskvě a na několika diplomatických postech v Bruselu. Působil na britském zastoupení v EU a zabýval se také zahraniční a  bezpečnostní politikou EU. V současnosti je politickým ředitelem na ministerstvu zahraničí.  

Rogers se tvrdě opřel do vlády

Končící velvyslanec Rogers ve svém rezignačním dopise tvrdě kritizoval postup své vlády při vyjednávání o odchodu země z evropského svazku. Své kolegy v Bruselu vyzval, aby se postavili „zmatenému uvažování“ a nepodloženým argumentům. Ministři podle něj potřebují slyšet nepřikrášlené i nepohodlné názory.

Ivan Rogers
Zdroj: Reuters

O Rogersově odchodu, který diplomat oznámil v dopise svému týmu, informoval list Financial Times (FT) v úterý. Rogers důvod ochodu neoznámil. Britská média nicméně upozorňují na neshody mezi ním a některými členy kabinetu premiérky Theresy Mayové, jež chce zahájit odchod z EU na jaře.

„Doufám, že budete i nadále bojovat proti nepodloženým argumentům a zmatenému uvažování a nikdy se nebudete bát říct pravdu těm u moci. Doufám, že budete jeden druhého podporovat v těchto těžkých časech, kdy budete muset říkat nepříjemné věci těm, kteří to potřebují slyšet,“ uvedl podle deníku The Independent Rogers v závěru svého dopisu.  

Neshody mezi Rogersem a vládou trvaly delší dobu

BBC ve své analýze uvádí, že Rogers odchází, neboť Londýn nechtěl slyšet jeho rady. „Takže nyní se hledá velvyslanec, který bude říkat vládě pravdu a zároveň si zachová důvěru Downing Street, který zná Brusel, ale není vnímán jako jeho součást,“ píše BBC. 

Spolupracovník ČT Kytka: Britští politici si ohledně brexitu často protiřečí. Podle svých kolegů byl Rogers kontroverzní a hádavý (zdroj: ČT24)

Neshody mezi vládou a Rogersem vyvrcholily v prosinci, kdy do médií unikla informace, že Rogers Mayovou varoval, že dojednání obchodní dohody mezi Evropskou unií a Londýnem může trvat i deset let. Osud ujednání je podle něj navíc nejistý, protože ho nakonec mohou zablokovat parlamenty unijních zemí.

Ačkoli tento Rogersův názor byl už několik týdnů starý, kvůli zveřejnění vyvolal kritiku za přílišný pesimismus v některých britských médiích, jež odchod z Unie podporují. Objevily se i spekulace, že únik byl záměrný, aby podkopal velvyslancovu pozici.

Opozice: Rogers byl klíčovou osobou

Bývalý předseda liberálních demokratů Nick Clegg uvedl, že demise někoho tak zkušeného, jako je Rogers, podle něj zasadí těžkou ránu brexitovým plánům vlády. „Pokud je pravda, že Rogerse vyhnali znepřátelení zastánci brexitu ve vládě, dá se to považovat za velkolepý vlastní gól.“

Podle labouristického poslance Stephena Kinnocka premiérka Mayová „lehkomyslně kormidluje (Británii) přes neprobádané vody“. Rogers hrál v brexitovém procesu klíčovou roli, dodal Kinnock.

Bývalý labouristický ministr obchodu a někdejší evropský komisař Peter Mandelson uvedl, že státní úředníci jsou „stále nervóznější, když mají vládě poskytnout objektivní názor a radu“. Odchod Rogerse je podle něj nenahraditelnou ztrátou.

Maltský premiér Joseph Muscat, jehož země nyní předsedá Radě EU, podle Reuters označil Rogersův odchod za britskou záležitost. Vláda v Londýně Rogersův dopis nijak nekomentovala, pouze uvedla, že diplomat má právo svobodně vyjádřit svůj názor.

Bývalý vůdce konzervativců a zastánce brexitu Iain Duncan Smith stanici BBC Radio 4 řekl, že když státní úředník vyjde se svým názorem na veřejnost, „ministři takovému jedinci už nemohou věřit“.

Vydáno pod