Nejmladší Kim se nepodědil

Mostar (Bosna) – Synovec nynějšího severokorejského vůdce a vnuk Kim Čong-ila nepokračuje v linii svého rodu. Sedmnáctiletý Kim Han-sol označuje současného vůdce Severní Koreje za diktátora a přeje si, aby se KLDR sjednotila s Jižní Korejí. Řekl to v televizním rozhovoru pro finskou televizi.

Kim Han-solovi je 17, žil na Macau a v Číně, teď studuje mezinárodní školu United World College v Mostaru. Při pohledu na mladíka s moderním účesem a náušnicemi v uchu by někdo jen těžko hádal, že se narodil v Pchjongjangu a že je to vnuk severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Jenže mladík se z rodu nevymyká jen svým vzhledem, ale hlavně názory. 

Kim Han-sol je syn Kim Čong-nama, což je nejstarší bratr nynějšího severokorejského vůdce Kim Čong-una. Mladík žije v podstatě celý život v exilu. Svého strýce a dědu nikdy neviděl a označuje je za diktátory. Sní přitom o tom, že se KLDR změní. „Vždy jsem snil o tom, že se jednoho dne vrátím a zlepším podmínky ve své vlasti a usnadním lidem tam život,“ řekl mladý Kim v rozhovoru s někdejší finskou ministryní obrany a bývalou zvláštní pověřenkyní OSN pro lidská práva v Bosně a Hercegovině Elisabeth Rehnovou.  

Kim Han-sol
Zdroj: ISIFA/EPA/YONHAP NEWS AGENCY

Kim Han-sol o svém dědečkovi Kim Čong-ilovi:

„Vlastně jsem na něj čekal… dokud nezemřel. Doufal jsem, že mě vyhledá, protože jsem netušil, jestli ví, že existuji. Přál jsem si setkat se s ním, poněvadž mne zajímalo, jaký je to člověk.“

Mladík má mnoho přátel v Jižní Koreji a přál by si, aby se obě Koreje sjednotily. „Smutné je, že nemůžeme na druhou stranu hranice. Ale když se budeme trochu snažit, můžeme se dohodnout a sjednotit,“ řekl. 

Kim Han-sol poprvé přitáhl mezinárodní pozornost v říjnu 2011, když si jihokorejská média všimla jeho fotografií a komentářů na jeho facebookové stránce. V nich mimo jiné přiznal, že se stydí za utrpení, která jeho příbuzní způsobili severokorejskému lidu. Jeho účet byl rychle zablokován. 

Otec Kim Han-sola se měl stát nástupcem Kim Čong-ila, jenže upadl v nemilost poté, co se pokusil o nezákonný vstup do Japonska. Tvrdil, že chtěl navštívit Disneyland, podle některých teorií tam ale jel koupit citlivé technologie.

Vydáno pod