Vojenský soud shledal izraelského vojáka vinným ze zabití zraněného Palestince

Případ vojáka jako hromosvod izraelsko-palestinských emocí (zdroj: ČT24)

Izraelský vojenský soud shledal vinným ze zabití vojáka Elora Azariu, který loni v březnu zastřelil na zemi ležícího Palestince. Za zabití mu hrozí až dvacetiletý trest, ale nepočítá se s tím, že bude využita jeho horní sazba. Armáda uvedla, že výše trestu bude oznámena 15. ledna. Obhajoba už oznámila, že se odvolá. Před budovou vojenské základny v Tel Avivu, kde se líčení konalo, mezitím na podporu vojáka protestovaly stovky demonstrantů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval k omilostnění vojáka; úřad izraelského prezidenta Reuvena Rivlina uvedl, že milost pro Azariu zváží, až nastane vhodná doba.

Proces s dvacetiletým Azariou začal loni 9. května. Podle svědectví o incidentu, který se stal 24. března, Azaria přišel na místo až několik minut po útoku dvou Palestinců na izraelské vojáky.

Jeden z útočníků už byl mrtvý, druhý ležel rovněž na zemi. Azaria si sundal helmu, podal ji kolegovi, postoupil k ležícímu Palestinci Abdal Fattáhovi Šarífovi a vpálil mu kulku do hlavy. Prokurátor při procesu nechal několikrát přehrát video, z nějž je patrné, že se Azaria k Palestinci blížil pomalu a s rozmyslem, bez jakékoli známky strachu nebo projevu ohrožení. Video zveřejnila levicová nevládní organizace ochránců lidských práv Betselem.

Izraelský voják Elor Azaria
Zdroj: Reuters

Voják tvrdí, že s ním armáda jedná mimořádně tvrdě

Soud odmítl tvrzení obhajoby, podle níž byl Palestinec už mrtev, když na něj Azaria vystřelil. Podle obvinění jednal v rozporu s předpisy, protože terorista už nepředstavoval nebezpečí pro vojáky, civilisty ani Azariu. Pitva prokázala, že Palestince zabila Azariova střela.

„Azaria střílel bezdůvodně,“ řekla předsedkyně soudu Maja Hellerová. „Nebylo možné přijmout jeho argumenty. Motivem jeho střelby bylo to, že cítil, že terorista si zaslouží zemřít,“ dodala.

Soudci rozhodli, že to bylo zbytečné zabití. Není to pro nás šťastný den. Byli bychom raději, kdyby se to nestalo, ale stalo se a byl to vážný přečin.
Nadav Wiessman
vojenský prokurátor

Azaria se hájil tím, že střílel, protože se domníval, že má Palestinec na sobě vestu s výbušninami. Myslí si také, že s ním armáda jedná mimořádně tvrdě, protože v jiných srovnatelných případech byli vojáci pouze písemně pokáráni, nikoli souzeni.

Před soudem protestovaly stovky lidí

Případ je v Izraeli velmi sledovaný. Proces se konal v budově vojenského soudu v Jaffě, ale jednání o vině bylo přesunuto do telavivské vojenské základny Kirja a konalo se za zvýšených bezpečnostních opatření.

Před budovu přišlo několik set Azariových zastánců, zablokovali křižovatku a střetli se s policií. Novináři, kteří byli na místě, tvrdí, že na ně někteří z demonstrantů zaútočili.

Protest před soudem s izraelským vojákem
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

Ministr obrany verdikt označil za přísný

Zatímco představitelé obrany chování vojáka kritizovali, mnoho občanů se Azarii zastává. Premiér Benjamin Netanjahu Azariovo chování odsoudil, ale nepoužil výraz vrah. Vyzval nicméně k omilostnění vojáka. „Dnešek je těžkým a bolestivým dnem - v první řadě pro Elora, pro jeho rodinu, pro izraelské vojáky, pro mnoho občanů a rodičů vojáků, mezi nimiž jsem i já… Podporuji udělení milosti Eloru Azariovi,“ napsal Netanjahu na Facebooku.

Ministr obrany Avigdor Lieberman řekl, že verdikt považuje za přísný. „Žádám všechny, aby soudní rozhodnutí respektovali a prokázali zdrženlivost. Důležité je, aby sektor obrany pomohl rodině i tomu vojákovi,“ sdělil.

Mluvčí rodiny prohlásil, že soud nevzal v úvahu, že se incident stal na místě útoku. „Mám pocit, že soud vrazil ten nůž, co ležel tam na zemi, do zad všem vojákům,“ sdělil. Ze soudní síně, kam směla jenom rodina, byla vykázána žena, která rozsudek označila za „hanbu“. „To je konec izraelské armády!“ volala. Další žena pak vyrazila ven s křikem: „Odporní levičáci!“ Azaria sám nedal najevo žádné emoce.

Šarífův otec je s rozsudkem spokojen. „Cítím se dobře, je to spravedlivé. Byl jsem vyčerpaný, vykouřil jsem dva balíčky cigaret, když jsem se na to díval,“ řekl Jusrí Šaríf, který sledoval jednání v televizi.