Zimní živly udeřily v Evropě: Ve Švédsku minus třicet, sever Německa zasáhly povodně

Rychlý příchod zimního počasí překvapil Evropu. Ve Švédsku mají po nejteplejším Silvestru v historii měření skoro minus třicet, Dánsko se zase potýká se silným vichrem a v zemi hrozí stejně jako v Německu záplavy. V Žilinském kraji na Slovensku zasypaly laviny železniční trať i silnici. V Polsku je zase 16 tisíc lidí bez elektřiny. Sníh způsobil komplikace i v Česku.

Sněžení a vítr s nárazy o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu vytváří závěje a sněhové jazyky na desítkách úseků silnic západního a středního Slovenska. Většina hlavních dopravních tepen je ale zatím sjízdná.

Rovněž řadu polských regionů zasáhlo v noci sněžení doprovázené silným větrem. Kvůli tomu bylo podle mluvčí vládního krizového centra ráno bez elektřiny na 16 tisíc odběratelů, nejvíce v Podleském a Velkopolském vojvodství a v oblastech u hranice s ČR.

Meteorologové navíc varují před silnými mrazy, které mohou v noci ze čtvrtka na pátek atakovat až minus 25 stupňů.

Polsko se potýká s přívaly sněhu
Zdroj: Andrzej Grygiel/ČTK/PAP

Německo se připravuje na orkán, nehod jsou stovky

Příliv způsobený bouří zasáhl severní pobřeží Německa, velké škody ale nejsou z oblasti hlášeny. Částečně zaplaveny skončily ulice v historickém centru severoněmeckého Rostocku.

Menší povodeň postihla i okolí přístavu ve městě Wismar. Voda se tlačila také do Stralsundu a Lübecku. Obyvatelé chránili své domovy pytli s písky. Na ostrovech Usedom a Rügen preventivně uzavřeli mola.

Už ráno voda z Labe zaplavila okolí přístavu v centru Hamburku. Hasiči ve městě vyjížděli také k desítkám zaplavených sklepů i ke spadaným stromům.

Rozvodněná řeka v Lübecku
Zdroj: ČTK/DPA

Ve středoněmeckých horách mezitím napadlo až 20 centimetrů sněhu. Kolem deseti centimetrů přibylo i v horských pásech hraničících s Českem: Bavorském lese, Smrčinách či Krušných horách.

Komplikace už počasí působí v dopravě. Z Braniborska policie hlásí řadu nehod kvůli náledí. V Bavorsku jich první sníh letošní zimy způsobil stovky. Na řadě míst na severozápadě země v noci popadaly stromy na železnici. 

Důsledky bouře v Hamburku
Zdroj: ČTK/AP/Daniel Reinhardt

Silný vítr napáchal značné škody ve Vídni. Z lešení na Votivním kostele v centru města strhl část obřího reklamního plakátu. Na jeho zpětném upevnění pracovalo 14 hasičů téměř dvě hodiny. V horách východní části Rakouska zase hrozí nebezpečí pádu lavin. Varování před nimi vydaly tři spolkové země: Horní a Dolní Rakousy a Štýrsko.

Desítky centimetrů sněhu komplikují dopravu ve Stockholmu

Švédské úřady po celé zemi vyzvaly řidiče, aby pokud možno nevyjížděli na silnice. V centru metropole Stockholmu jezdily během dne kvůli záplavám sněhu autobusy pouze na několika hlavních linkách, všechny ostatní spoje byly zrušeny, napsal server The Local.

Také Dánsko se potýká s přírodními živly. Silný vichr postihl především ostrov Bornholm a severní části země. Deník Politikken uvedl, že vlny na pobřeží by mohly během dne vystoupat až do výšky 1,7 metru nad běžný stav.

Všechny přístavy a pobřežní oblasti se proto musí připravit na možné záplavy. Podle serveru The Local se některé regiony mohou potýkat i se stoletou vodou.

Počasí si ze severu Evropy tropí žerty

Skandinávie zažívá v posledních měsících velké výkyvy počasí. V listopadu registroval Stockholm den s největším množstvím napadaného sněhu ve více než stoletých dějinách měření. Silvestr byl naopak ve Švédsku doposud nejteplejší.

V Norsku zase naměřili v městečku Sunndalsöra 30. prosince teplotu 18,1 stupně Celsia, což je až na jedinou výjimku (18,3 stupně zaznamenaných 1. prosince 1998) nejvyšší prosincová teplota v Norsku vůbec.