Kaddáfí zemřel trochu jinak, tvrdí Human Rights Watch

Tripolis - Nové důkazy o zavraždění svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího povstaleckými milicemi vyvolávají další pochybnosti o okolnostech jeho smrti. Ve své zprávě to uvedla mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). V sobotu od násilné smrti dlouholetého libyjského vůdce uplyne rok.

Přechodné libyjské úřady tvrdí, že Kaddáfí byl zabit loni 20. října v přestřelce při svém dopadení na severozápadě země u města Syrta. Svědci a média ale tvrdili, že ho po dopadení zabili povstalci.

HRW ve zprávě nazvané „Smrt diktátora: Krvavá msta v Syrtě“ na základě svědectví a fotografií z mobilních telefonů detailně popisuje okolnosti smrti Kaddáfího, jeho syna Mutasima a členů konvoje.  

Svrženého diktátora měli ubít povstalci

Organizace prý zhlédla videozáznam, z nějž vyplývá, že Kaddáfí byl dopaden živý, krvácel ale ze zranění na hlavě. Na videu je pak prý vidět, jak ho povstalci bijí a jak zřejmě utrpěl zranění bodákem do hýždí a silně krvácí. Na záběrech, kdy je Kaddáfí přenášen do sanitky, se již „zdál být bez života“.

Kaddáfího syn Mutasim byl podle jiných záznamů chycen živý a převezen do Misuráty, kde měl „nepřátelský rozhovor“ s rebely. O několik hodin později bylo jeho tělo objeveno s novými zraněními na krku, která ale na prvních záznamech nebyla patrná.

Jiné důkazy naznačují, že bojovníci z libyjského města Misuráta hromadně „popravili“ nejméně 66 členů Kaddáfího konvoje, kteří byli dopadeni v Syrtě. Někteří Kaddáfího věrní prý měli ruce spoutané za zády.

HRW výsledky šetření předala přechodným libyjským úřadům a požádala nové vedení země, aby tyto činy, které lze podle ní přirovnat k válečným zločinům, zevrubně prozkoumalo.