Kuba ruší výjezdní doložky, nahradí je razítko v pasu

Havana – Kuba oznámila, že zruší povinnost žádat o povolení vycestovat ze země. Doteď museli Kubánci projít zdlouhavým a poměrně nákladným úředním procesem, aby dostali povolení vyjet do zahraničí. Disidenti přitom s žádostí většinou neuspěli. Teď se to má ale změnit, od 14. ledna Kuba úplně zruší povinnost mít povolení k výjezdu. K cestování by měl stačit pas s příslušným razítkem, jenže ne všichni Kubánci cestovní doklad mají a ne všichni razítko dostanou. V rámci boje proti odlivu mozků bude Havana dále regulovat výjezdy některých lidí, zůstávají také v platnosti přísné podmínky pro získání pasu.

Kuba pokračuje v reformách, které nastolil prezident Raúl Castro. Jeho vláda teď ruší u většiny Kubánců nepopulární povolení k výjezdu do zahraničí. Pokud chtěli jet do ciziny, potřebovali doteď razítka od příslušného úřadu, které jim vydalo povolení. Teď by měl stačit k cestě platný pas a v něm příslušné razítko. Kubánci za výjezdní doložky platili asi osminásobek měsíční mzdy.

Díky zrušení povolení budou moci lidé s trvalým pobytem na Kubě pobývat v zahraničí celkem 24 měsíců. Doteď mohli vycestovat maximálně na 11 měsíců.

Freddy Valverde z Českého rozhlasu 7 poznamenal v rozhovoru pro ČT24: „Jde o politické gesto do zahraničí. Je to snaha vyvolat naději Kubánců, že se tam opravdu něco mění.“ Jenže podle něj padá jen jedna překážka pro cestování a další zůstávají. „Aby se mohlo vycestovat z Kuby, lidé potřebují pas, a ne všichni Kubánci jsou držitelem cestovního pasu,“ upozorňuje.

Pavla Holcová z organizace Člověk v tísni pak poznamenala, že v zákoně dál zůstává jistá restrikce, která umožní režimu kontrolovat, kdo vlastně vycestuje. „Kubánská vláda sice zruší výjezdní doložku, nahradí ji ale razítkem v pasu, které samozřejmě nedostane ten, kdo se nějak proviní vůči režimu,“ říká.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg rozhodnutí Havany přivítal:

„Je to chvályhodný krok, že konečně Kubánci můžou vycestovat, aby si také mohli vydělat. Většina emigrantů je z hospodářských důvodů. (…) Kubě bude prospívat, když ti, kteří pracují někde jinde, budou posílat peníze domů.“

Kuba se obává odlivu inteligence, často se zdejší úřady zdráhají vydat cestovní pasy například lékařům nebo vojákům. Těžké je získat pas i pro disidenty. Lékaři, vědci či příslušníci armády potřebují k cestám do ciziny již dnes zvláštní povolení. A vláda to tak chce nechat a zabránit tak odlivu kubánské inteligence. „Reforma migračního zákona bere ohled na právo revolučního státu bránit se před vměšováním a podvratnými plány americké vlády a jejích spojenců, proto budou i nadále platit pravidla bránící lidský kapitál vytvořený revolucí před vykrádáním talentů, které praktikují mocní,“ uvedl oficiální kubánský list Granma.

Podle agentury AFP bude komunistický režim na Kubě nadále moci regulovat vycestování uplatňováním stále platných přísných podmínek pro vydání pasu. Zamítnutí žádosti o pas hrozí nejen každému, kdo nemá čistý trestný rejstřík či dluží státu peníze, ale také těm, u kterých se úřady rozhodnou uplatnit zákonem nespecifikované „obranné a bezpečnostní zájmy země“ či „pravidla pro migraci“ Kubánců. 

Kuba se na lidi, kteří žádali o výjezd, většinou dívala jako na neloajální občany, ne-li na zrádce. Mnoho Kubánců ale opouští Kubu z ekonomických důvodů. 

Kubánské vedení usiluje o reformu ekonomiky uvolňováním státního systému a podporou soukromého podnikání. Komunistická strana loni na sjezdu schválila na 300 ekonomických reforem, mezi nimi povolení zakládat soukromá družstva nebo prodávat i nakupovat bez omezení nemovitosti.

Češi potřebují na Kubě turistickou kartu

Pokud Češi jedou na Kubu jako turisté, potřebují vízum ve formě turistické karty. Ta opravňuje držitele k pobytu na území Kuby po dobu 30 dnů a může být prodloužena na Kubě na cizinecké policii o dalších 30 dnů. Turistickou kartu je nutno si obstarat před odletem na Kubu, protože ji nelze získat po příletu na kubánské letiště. Jedná-li se o cestu za jiným účelem než turistickým, je nutno podat žádost o udělení víza na konzulárním oddělení zastupitelského úřadu Kuby v Praze.

Zdroj: mzv.cz