Příměří pod patronací Moskvy a Ankary se porušuje, hlásí syrští exulanti

Reportáž: V Sýrii platí křehké příměří (zdroj: ČT24)

Podle opozičních aktivistů z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) došlo v noci v provincii Hamá k vojenským střetům mezi povstalci a vládními vojsky prezidenta Bašára Asada. Boje hlásí i oblast Damašku. Příměří v šestileté občanské válce, nad nímž drží patronát Moskva s Ankarou, tak vydrželo bez porušení platit jen dvě hodiny. Rusko předalo Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce na podporu křehkého příměří. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin doufá, že Rada bezpečnosti bude o návrhu hlasovat v sobotu.

Na příměří, které začalo platit o půlnoci místního času (ve čtvrtek 23:00 SEČ), se dohodli protivládní povstalci s režimem syrského prezidenta a garantují ho Rusko s Tureckem. Zatímco rebely podporuje Ankara, Moskva je spojencem damašského režimu.

„Věříme ruským garancím, protože jsou to naši partneři v boji proti terorismu. Tato záruka nás ujistila, že se s každým porušením dohody vypořádáme. Je tady skutečná příležitost dosáhnout politického řešení krize v Sýrii, které ukončí krveprolití a položí základy budoucnosti země,“ prohlásil syrský ministr zahraničí Valíd Mualim.

Ujednání se syrskou vládou podpořilo sedm největších opozičních skupin a lídr opozičního hnutí Ghad Al-Surí Ahmed Jarba dodal: „Příměří vítáme, protože to zastaví syrské krveprolití. Kéž by této dohody bylo dosaženo ještě před začátkem krize v Aleppu.“

Střelba v Hamá, boje u Damašku

Dosažené dohody jsou samozřejmě křehké. Musíme udělat vše pro to, aby vstoupily v platnost a začaly fungovat.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Souvztažná slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že uzavřené dohody jsou „křehké“, se nicméně projevila jen desítky minut od jejich vyhlášení.

Podle Syrské organizace pro lidská práva, která sídlí v Londýně a dění ve vlasti monitoruje pomocí sítě místních aktivistů, totiž klid zbraní vydržel jen necelé dvě hodiny. Pak ho v západosyrské provincii Hamá porušili povstalci a obsadili část území, kterou měla předtím pod kontrolou vládní vojska.

Podle mluvčího povstalecké skupiny Džajš al-Nasr Muhammada Rašída vládní vojska naopak klid zbraní porušila ostřelováním území kolem dvou vesnic v jižní části provincie Idlib, která s provincií Hamá sousedí. Střelba byla krátce po půlnoci místního času slyšet také v jihosyrských provinciích Dará a Kunajtra.

V poledne SOHR informovala i o útocích syrské armády a jejích spojenců na povstalce západně od Damašku. Armáda použila vrtulníky na povstalecké pozice severozápadně od hlavního města, odkud pochází většina vody dodávané do Damašku. Podle zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše se ale v tomto případě jedná o radikály z bývalé An-Nusra i bojovníky Islámského státu, kteří stojí mimo klidovou dohodu.

Publicista Ezzedine: Strany vyjmuté z příměří budou chtít ukázat svou sílu (zdroj: ČT24)

Zatím není jasné, zda stávající boje ohrozí dojednané příměří. Klid zbraní má umožnit syrská mírová jednání, svolaná na leden do Kazachstánu. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev dnes nařídil ministerstvu zahraničí, aby rozhovory připravilo pro nejbližší dobu. Rozhovory svolalo Rusko a počítá se s tím, že se budou konat do 20. ledna, kdy v USA nastupuje do funkce nový prezident Donald Trump. USA do jednání zapojeny nejsou.

Turci i Rusové útočí na islamisty

Boje navíc úplně neskončí i z jiného důvodu; součástí příměří nejsou teroristické organizace, jako jsou Islámský stát (IS) či Fronta dobytí Sýrie (dříve známá jako An-Nusra), ani milice syrských Kurdů YPG.

„Turecko bude pokračovat v boji proti teroristickým organizacím, zvlášť proti takzvanému Islámskému státu, dokud nebude zajištěna bezpečnost občanů. Kompromis v této oblasti je mimo jakoukoliv diskusi,“ řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož země bojuje v Sýrii od srpna a vedle radikálních sunnitů cílí i na zmíněné kurdské milice, které jsou ale samy účinným spojencem mezinárodní koalice v boji proti IS.

V uplynulých měsících a letech Kurdové osvobozovali hlavně oblasti u turecké hranice a dokonce tam vyhlásili vlastní správu. K ovládnutí celého pohraničí jim brání úsek v oblasti syrského města Al-Báb, kde se pohybují i samozvanci z Islámského státu – a právě sem zamířily i nejnovější turecké a ruské údery.

Podle informací turecké armády Rusové provedli tři nálety na pozice islamistů, při kterých dvanáct radikálů zemřelo. Samotné turecké letectvo zde podle aktuální zprávy zničilo sedmnáct objektů používaných IS a zlikvidovalo šestadvacet radikálů. Podle aktuální armádní bilance tak měla turecká vojska dosud zlikvidovat 291 kurských bojovníků a 1171 islamistů.

Zpravodaj Mikoláš: Sýrie už o sobě nerozhoduje. Slovo má Rusko a Turecko (zdroj: ČT24)