Slovenským učitelům došla trpělivost a vyhlásili stávku

Bratislava – Od 26. listopadu budou slovenští učitelé stávkovat. Premiér Robert Fico sice nabídl učitelům přilepšení o pět procent, těm to ale nestačí a žádají navýšit platy o desetinu. Pokud na to vláda nepřistoupí, zahájí učitelé před koncem listopadu časově neomezenou stávku. Jak dlouho by mohla trvat, není zatím jasné.

„Stávka může trvat den, měsíc i víc, ale taky nemusí být vůbec,“ řekl pro SME šéf školských odborů Pavel Ondek. Vše teď záleží na vládě premiéra Fica. Ta sice po jednodenní zářijové výstražné stávce slovenských učitelů slíbila přidat k jejich platům pět procent, jenže to odborům nestačí. 

„Do 26. listopadu je dostatek času diskutovat o návrhu vlády zvýšit mzdy učitelů o pět procent,“ potvrdil dnes v reakci na vyhlášení stávky premiér Fico.

Jenže do tří let by chtěli učitelé mít 100 až 160 eur víc, než mají teď. Žádají 1,2 až 1,6násobek průměrné hrubé mzdy. Platy slovenských učitelů totiž za průměrnou mzdou zaostávají, kantoři na základních a středních školách berou zhruba o čtvrtinu méně. Začínající pedagogové jsou na tom hůře nejen ve srovnání s dlouhodobě vyspělými zeměmi, ale i v porovnání s Českem. Jenže vláda tvrdí, že na víc než pětiprocentní zvýšení platů nemá peníze.

Kromě navýšení platů přitom žádají učitelé i více peněz do vzdělávání – ročně navíc 10 milionů eur. 

Už v září uspořádali učitelé a další zaměstnanci ve školství jednodenní výstražnou stávku. Do protestní akce se tehdy zapojila většina škol. Začátek nové stávky připravují odbory na období, kdy by měl parlament projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok.

Vydáno pod