Další evropské sankce vůči Sýrii: Pomohou tentokrát?

Lucemburk - Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie opět rozšířili sankce vůči syrskému režimu. Na seznam lidí a firem, kterým byla zmrazena finanční aktiva v Evropské unii a byly zakázány cesty na území bloku, tak přibude dalších 28 představitelů režimu a dvě firmy. Nová opatření mají být zaměřena na bankovní sektor, průmysl i lodní dopravu.

Celkem tak na seznamech „zakázaných“ bude figurovat přes 180 osob a pět desítek společností, které se buď nějakým způsobem podílejí na represích, nebo pomáhají režim financovat. Konkrétní jména předáků režimu a firem budou zveřejněna až poté, co budou sankce uvedeny v oficiálním unijním věstníku.

Brahímí chce spojit příměří v Sýrii s muslimským svátkem

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí navrhl, aby bylo v Sýrii vyhlášeno příměří od významného muslimského svátku íd al-adhá, tedy koncem října. Brahímí je v rámci své regionální cesty právě v Iráku a chystá se i do Sýrie.

Syrský konflikt vstoupil už do 20. měsíce a dle opoziční bilance si vyžádal životy už 33 000 lidí. Vyhnal z domovů půl milionu Syřanů, z nichž většina je v sousedních zemích. Turecký ministr pro záležitosti Evropské unie Egemen Bagiş dnes v Berlíně vyzval EU, aby začala syrské uprchlíky přijímat. „Evropa musí pomoci lidem, kteří potřebují bezpečné přístřeší. Je čas, aby Evropa konečně začala jednat,“ řekl Bagiş, jehož země přijala podle čerstvých informací už 100 000 Syřanů. Stany a přikrývky, které EU do Turecka pro uprchlíky poslala, dle ministra nestačí. „Evropa je ochromená, nedokáže se hnout z místa, protože je zaměřena na krizi eura,“ prohlásil ministr.

Turecko prohledalo náklad arménského letadla mířícího do Sýrie

Turecko dnes přinutilo v Erzurumu k přistání arménské letadlo mířící do syrského Aleppa. Po dohodě s Arménií prohledalo jeho náklad a stroj následně dostal povolení pokračovat v cestě do syrského Aleppa. Turci se snaží zamezit využívání svého vzdušného prostoru ke zbrojním dodávkám Damašku.

Arménské ministerstvo zahraniční oznámilo, že krátké zadržení letadla nepovažuje za nic výjimečného. Jde prý o plánovanou humanitární dodávku do Sýrie zahrnující potraviny a oblečení. Ředitel arménské letecké společnosti Air Armenia řekl, že navzdory předchozí arménsko-turecké dohodě se turecké úřady s pomocí místního tisku pokusily z případu udělat show.

Podobně minulý týden přinutili Turci k přistání syrské letadlo na lince Moskva–Damašek. Zabavili pak kontejnery, v nichž byla údajně munice ruské výroby určená syrské armádě. Rusko a Sýrie nelegálnost nákladu popřely. Stroj pak po vyložení a s devítihodinovým zpožděním přistál v Damašku.

Komentář Břetislava Turečka k Sýrii a Izraeli (zdroj: ČT24)
Vydáno pod