Obama a Abe uctili památku obětí japonského útoku na Pearl Harbor

Japonský premiér jako první uctil oběti v Pearl Harboru (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe společně v přístavu Pearl Harbor uctili památku obětí překvapivého japonského útoku z prosince 1941. Abe se stal prvním úřadujícím ministerským předsedou Japonska, který památník v Pearl Harboru navštívil.

Pieta se uskutečnila v památníku, který je vybudován nad vrakem potopeného vojenského plavidla USS Arizona. U vstupu nejdříve uctili oběti chvílí ticha, poté Obama i Abe položili u pietního místa věnce. Oba také vhodili do vln nad vrakem okvětní lístky.  Abe dorazil na Havaj 75 let od útoku, během kterého zemřelo přes 2400 amerických vojáků. Spojené státy se po něm zapojily do druhé světové války. 

„Prezidente Obamo, lide Spojených států a lide celého světa, jako premiér Japonsko vyslovuji upřímnou a věčnou soustrast těm, kteří zde ztratili životy,“ řekl Abe.

Obama prohlásil, že Abeho historické gesto je připomínkou toho, že i ta nejhlubší válečná zranění mohou otevřít cestu k přátelství a trvalému míru. „Plody míru vždy převáží válečné drancování,“ zdůraznil Obama. Dodal, že spojenectví Tokia a Washingtonu je nyní pilířem míru ve světě a že vztahy mezi oběma zeměmi nikdy nebyly silnější.

Japonský premiér navštívil Havaj (zdroj: ČT24)

Abe: Japonsko nikdy nebude opakovat zvěrstva minulých válek

Ještě před příletem prohlásil, že chce svou návštěvou vyslat do světa poselství, že Japonsko nikdy nebude opakovat zvěrstva z minulých válek. Vyjádřil přitom naději, že jeho návštěva potvrdí usmíření mezi oběma zeměmi, které jsou nyní spojenci.

Jeden z přeživších Alfred Rodrigues v pondělí agentuře AP řekl, že návštěvu vítá. Omlouvat se však podle něho není nutné. „Válka je válka. V podstatě dělali, co se od nich čekalo, a my také. Necítím vůči nim žádnou zášť,“ prohlásil americký veterán. Japonský premiér omluvu za činy tehdejšího vedení své země nechystá.

Abe na Havaji navštívil také památník obětí nehody z roku 2001, kdy se japonská rybářská loď srazila s americkou ponorkou a zahynulo devět členů americké posádky.  

V květnu Obama navštívil Hirošimu

Letos v květnu Obama jako první úřadující americký prezident navštívil památník obětí jaderného výbuchu v Hirošimě. Zdůraznil zde, že svět nese společnou odpovědnost za to, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo. Vzdal poctu všem nevinným, kteří za druhé světové války přišli o život, a vyzval k celosvětovému snížení množství nukleárních zbraní.

Předem ovšem avizoval, že se za použití atomové bomby omlouvat nebude: „Je dobré si uvědomit, že ve válce musí lídři dělat různá rozhodnutí a je pak prací historiků pokládat otázky a analyzovat odpovědi.“

6. srpna 1945 svrhl americký bombardér na Hirošimu atomovou bombu Little boy. Pro téměř třetinu obyvatel města to znamenalo okamžitou smrt, další desítky tisíc zemřely na následky zranění později.

  • Nukleární puma svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 srovnala místo se zemí a bezprostředně připravila o život na 70 tisíc lidí; dalších 70 tisíc osob podlehlo do konce roku svým zraněním nebo nemocem z ozáření.
  • O tři dny později shodili Američané druhou bombu na Nagasaki, kde celkem zahynulo asi 74 tisíc lidí. Krátce poté Japonsko ohlásilo kapitulaci a druhá světová válka skončila. Následky jaderného bombardování trpěly ještě další generace Japonců.
Vydáno pod