Tajfun Nock-Ten minul filipínskou Manilu, šest lidí ale zabil

Nejméně šest lidských životů si vyžádal tajfun Nock-Ten, který udeřil na Filipínách. Bouři provázel chvílemi vítr v nárazech o rychlosti až 215 kilometrů za hodinu. Hustě obydlenou Manilu nakonec minul. Úřady nakázaly evakuaci více než 380 tisícům lidí. Zrušily i desítky letů.

Nock-Ten nad pevninou postupně zeslábl na 120 kilometrů v hodině s poryvy kolem 180 kilometrů v hodině. Přesto dokázal napáchat škody v provinciích Batangas a Cavite, než vyrazil západním směrem nad Jihočínské moře.

Úřad civilní obrany v Manile varoval před intenzivním deštěm, záplavami a silným vichrem. Desítky přístavů zůstaly uzavřené kvůli hrozícím vysokým vlnám. Až milion lidí bude v příštích 24 hodinách potřebovat nouzové přístřeší, varovala ráno organizace Save the Children.

„Ti, kdo se nestihnou dostat do evakuačních center, jsou v nebezpečí. Velké procento populace stále žije v chatrných dřevěných chatrčích,“ upozornil šéf filipínské pobočky Ned Olney.

Nock-Ten, na Filipínách známý jako Nina, byl podle agentury AFP pojmenován po laoském ptákovi. V neděli zasáhl filipínský ostrov Catanduanes, kde způsobil značné materiální škody, zničil řadu domů, přerušil dodávky elektrického proudu a poškodil komunikační
sítě.

„Měli jsme slavit, ale nemůžeme. Jsou to pro nás smutné Vánoce. Nikdo z rodiny nezemřel, ale spoustu domů našich sousedů to odplavilo,“ konstatovala Erna Angela Pintorová.

Jednoho muže zabil v provincii Quezon vyvrácený strom, který na něj spadl, uvedla agentura AP. Jinou oběť v téže provincii zabil elektrický proud ze spadlého vedení. Další mrtví se buď utopili, nebo je zabily vyvrácené stromy.

Následky řádění tajfunu Nina
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ

Asi 100 tisíc lidí bylo už dříve přesunuto z ohrožených oblastí v regionu Bicol kvůli obavám z rozsáhlých záplav a sesuvů půdy. Panovaly obavy, že Filipínci budou varování ignorovat a zůstanou houfně doma, protože Vánoce jsou v převážně katolické zemi nejdůležitější svátek.

Tajfun nakonec přešel do oblasti Jihočínského moře. Na Filipínách je tento živel častým jevem – v říjnu tam udeřil supertajfun Haima, který zabil nejméně čtyři lidi, před třemi lety zabil supertajfun Haiyan dokonce 7350 lidí.