Mezi oběťmi berlínského útoku je i Češka, vláda nabídla její rodině pomoc

Česká vláda nabídla pomoc rodině Nadi Čižmárové, která se stala obětí pondělního útoku v Berlíně. To, že má berlínský útok i českou oběť, potvrdilo české ministerstvo zahraničí v noci na pátek. Žena dlouhodobě pracovala a žila se svým manželem v Berlíně. Právě on na její zmizení upozornil úřady.

V pondělí večer vjel vysokou rychlostí mezi stánky vánočního trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz kamion. Zemřelo 12 lidí včetně polského řidiče vozidla, který podle vyšetřovatelů svedl s útočníkem v kabině vozu souboj a nakonec byl zastřelen. Desítky lidí byly zraněny.

Plné jméno oběti zveřejnila česká diplomacie po dohodě s jejím manželem. Ministerstvo zahraničí je s ním v pravidelném spojení, navštívil jej český velvyslanec a ministr Lubomír Zaorálek s ním hovořil telefonicky.

Rozhovor s manželem Nadi Čižmárové, oběti berlínského útoku (zdroj: ČT24)

Česká strana nabídla rodině oběti pomoc, zejména při převozu těla zpátky do České republiky. „Závisí na rodině, jestli tuto pomoc využije,“ uvedl Zaorálek na ranní tiskové konferenci. 

Kromě šesti Němců a Češky jsou mezi oběťmi útoku v Berlíně také jedna Izraelka, Italka a polský řidič kamionu. Identifikovat zbývá poslední dvě oběti. České úřady nemají informace, že by se pohřešovali další Češi. Ministr Zaorálek tedy téměř vylučuje, že by byl mezi mrtvými ještě další český občan. 

  • 23. července 2005 - Při teroristickém útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově zahynul třiadvacetiletý český student z Ústí nad Labem, který pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Tři pumové útoky, namířené na hotely a tržiště, si vyžádaly 88 mrtvých a na 200 zraněných (i mezi nimi byl Čech). Mezi oběťmi bylo vedle většiny Egypťanů i osm Britů, pět Italů, pět Turků a Američanka.
  • 20. září 2008 - Krátce po pumovém útoku na hotel Marriott zahynul v pákistánské metropoli Islámábádu tehdejší český velvyslanec Ivo Žďárek. Ambasador v hotelu dočasně bydlel kvůli rekonstrukci své rezidence. Samotný výbuch podle svědků Žďárek přežil, stal se však obětí následného požáru, při kterém se snažil pomáhat dalším obětem. Celkově si teroristický útok na luxusní hotel vyžádal přes 50 mrtvých a několik stovek zraněných.
  • 19. prosince 2016 - Při útoku na vánoční trh v Berlíně zemřela česká občanka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě žila a pracovala v Německu. Do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína vjel nákladní vůz, celkem zemřelo 12 lidí.

„Doufal jsem, že se český občan v Evropě nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé,“ uvedl ministr Zaorálek ve svém nočním prohlášení.

Soustrast rodině oběti už vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka. „Snad mohu promluvit za všechny naše spoluobčany: V této těžké chvíli nejsou sami, jsme v duchu všichni s nimi, myslíme na ně, mají naši plnou podporu,“ uvedl v prohlášení předseda vlády.

V Německu se podle něj potvrdilo, že terorismus nezná hranice. „Evropa musí být v těchto těžkých chvílích více než kdy jindy jednotná a silná, musíme zásadně posílit naši bezpečnost a vést proti těmto šíleným fanatikům nekompromisní boj,“ ujistil Sobotka.