Aleppo je znovu Asadovo. Podle AFP jde o největší vítězství od počátku války

Události k záchraně Aleppa (zdroj: ČT24)

Syrská armáda oznámila, že druhé největší syrské město Aleppo je znovu plně pod kontrolou vlády. Jde o největší vítězství syrské armády nad povstalci od začátku války v roce 2011, poznamenala agentura AFP. Podle syrského prezidenta Bašára Asada je znovudobytí Aleppa vítězstvím Ruska a Íránu, stejně jako Sýrie. Je to krok směrem k ukončení války, prohlásil.

Armáda ve svém prohlášení odvysílaném v syrské televizi oznámila, že v Aleppu znovu obnovila „bezpečnost“. „Díky krvi našich mučedníků a obětem z řad našich statečných ozbrojených složek a jejich spojenců… může velení armády oznámit návrat bezpečnosti do Aleppa, které se zbavilo terorismu a teroristů,“ uvedla armáda.

Zatímco z částí města se večer ozývala oslavná palba, zástupci rebelů hovořili o těžké porážce. „Ať svět vidí, jak (prezident) Bašár Asad zabíjel a vyháněl lidi z domovů a zničil Aleppo,“ uvedl opoziční aktivista Ahmed Chátib na Twitteru.

Východní Aleppo bylo poslední významnou baštou odpůrců syrského režimu. Povstalci ho obsadili v roce 2012. V posledních dnech byli stejně jako evakuovaní civilisté odváženi hlavně do oblastí, které zůstávají v rukou rebelů a radikálních skupin.

Podle zdrojů OSN v noci a brzy ráno z poslední povstalecké enklávy odjelo na 300 soukromých automobilů. Večer pak oblast opustila poslední skupina vozů, v níž bylo podle syrské státní televize na 150 lidí, většinou povstaleckých bojovníků a jejich blízkých.

Evakuace probíhala na základě dohody mezi válčícími stranami pod dohledem Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Za týden bylo evakuováno kolem 34 tisíc lidí. 

OSN evakuaci celkově hodnotí jako úspěch. „Zachránila mnoho životů. Zajistila, že konec té bitvy se ukázal jako méně krutý, než mohl být,“ uvedl poradce zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii Jan Egeland.

Syrský prezident po schůzce s íránskou delegací uvedl, že úspěchy na bojišti jsou „prvním krokem k vymýcení terorismu na celém území Sýrie a vytvoření podmínek k ukončení války“. Asad přitom nazývá teroristy všechny své ozbrojené odpůrce.

Ministři zahraničí Ruska, Turecka a Íránu se v úterý sešli v Moskvě, kde se shodli na potřebě společného boje proti terorismu v Sýrii. O Asadově osudu spolu ale nemluvili, sdělil Lavrovův zástupce. 

Idlib se může stát příštím Aleppem, varoval de Mistura

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura uvedl, že je třeba vyhnout se v Sýrii dalším těžkým bitvám, jako byla ta o Aleppo. Hrozí to podle něj v Idlibu. Mnoho bojovníků i civilistů odchází právě do Idlibu, „který se může stát příštím Aleppem,“ řekl de Mistura. „Teď je čas obnovit politický proces a využít obnovené jednoty v Radě bezpečnosti,“ řekl také. 

Rusko chce svolat mírové rozhovory o Sýrii do Kazachstánu. De Mistura v tom nevidí problém a řekl, že nejde „o soutěž, ale o doplnění a podporu přípravy dalšího kola jednání, které OSN připravuje na 8. únor“. OSN v minulosti uspořádala několik kol rozhovorů o Sýrii, ale dohoda na nich uzavřena nebyla.

Rusko zlikvidovalo v Sýrii 35 tisíc bojovníků

K dobytí Aleppa pomohli syrskému režimu šíitští bojovníci z Hizballáhu a ruská armáda, která zasahuje v Sýrii od loňského září. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že při ruském bombardování bylo v Sýrii „zlikvidováno“ 35 tisíc bojovníků.

„Od zahájení aktivit ruské letectvo podniklo 17 800 operací, zasáhlo v 71 000 případech infrastrukturu teroristů, zlikvidovalo 725 výcvikových táborů, 405 výroben výbušnin, 1500 kusů vojenského zařízení, 35 000 bojovníků a mezi nimi 204 velitelů,“ řekl Šojgu.