Na válečné zločiny v Sýrii si posvítí zvláštní skupina OSN

Válečné zločiny v Sýrii dostane na starost nový tým OSN (zdroj: ČT24)

Valné shromáždění OSN schválilo vytvoření zvláštní skupiny pro Sýrii, která bude shromažďovat důkazy o válečných zločinech a porušování lidských práv. Zabývat se má i přípravou soudních žalob. Rezoluce vyzvala všechny státy zúčastněné v konfliktu, aby skupině poskytly informace a dokumenty. Damašek mluví o narušení suverenity.

Nový tým bude spolupracovat s dosavadní vyšetřovací komisí OSN pro Sýrii, která vznikla při radě OSN pro lidská práva v roce 2011. Valné shromáždění přijalo rezoluci navrženou Lichtenštejnskem 105 hlasy.

Proti bylo patnáct zemí včetně Asadových spojenců Ruska a Íránu. Dalších 52 států se zdrželo hlasování. Text rezoluce odmítl i Damašek. „Zavedení takového mechanismu je do očí bijícím zásahem do vnitřních záležitostí členského státu OSN,“ prohlásil syrský velvyslanec při OSN Bašár Džafarí.

Zvláštní tým má „připravit dokumenty, aby usnadnil a urychlil spravedlivé a nezávislé trestní řízení v souladu s normami mezinárodního práva u národních, regionálních nebo mezinárodních soudů či tribunálů, které mají nebo v budoucnu mohou mít jurisdikci nad těmito zločiny“, uvádí se v rezoluci.

Až příliš dlouho jsme odsouvali jakoukoli smysluplnou akci zaměřenou na přijetí zodpovědnosti. Naše neaktivita vyslala signál, že páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti je promíjenou strategií, která nemá následky.
Christian Weneaweser
lichtenštejnský velvyslanec při OSN

OSN zároveň zveřejnila závěry zprávy své komise pro vyšetřování zářijového útoku na humanitární konvoj v severosyrské provincii Aleppo, při němž zemřely dvě desítky lidí. Konvoj byl podle komise zasažen „mnoha druhy munice z více než jednoho letounu nebo jednoho typu letounu“.

Komise konstatovala, že schopnost uskutečnit takový útok měly syrské vládní síly, ruská letadla, která jim pomáhají, a letadla koalice vedené Spojenými státy. Komise přitom označila zapojení americké koalice do útoku za „vysoce nepravděpodobné“. USA i některé další země obvinily z útoku Rusko, Moskva všechna obvinění odmítla a tvrdila, že konvoj zničili rebelové.

Damašek vytrvale odmítá, že by používal smrtící „chemii“

Rozpory panují i v otázce opakovaného použití zakázaných chemických zbraní v konfliktu. Washington a jeho spojenci viní syrskou vládu. Z ročního společného vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyplynulo, že syrské vládní jednotky mají na svědomí dva útoky chlorem a radikálové z Islámského státu použili yperit.

Damašek to popřel a Rusko žádá nezávislé vyšetřování. Nedávno ruská armáda oznámila, že našla důkazy toho, že opozice používá „chemii“ v bojích o Aleppo. Experti ministerstva obrany údajně našli munici se zbytky chloru a bílého fosforu. Tyto zprávy ale zase odmítla opozice.

Yperit
Zdroj: Reuters/U.S. Army Chemical Materials Activity

Rezoluce z roku 2013 stanovuje, že Sýrie nesmí chemické zbraně používat, vyvíjet či skladovat a musí plně spolupracovat s OPCW a OSN. Pokud toto poruší, měla by Rada bezpečnosti jednat o nové rezoluci a v ní žádat na základě sedmého článku Charty OSN restrikce včetně použití vojenské síly.

Rezoluce byla přijata měsíc poté, co při útoku v povstalci drženém předměstí Damašku zemřely stovky lidí na otravu sarinem. Západní mocnosti tehdy obviňovaly Damašek a málem došlo na intervenci ze strany USA, které ale nakonec od záměru ustoupily. Asad pak slíbil veškeré zásoby zakázaných zbraní zlikvidovat.

Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ve čtvrtek také informovali, že při úderech tureckých letadel na město Al-Báb, které je považováno za baštu takzvaného Islámského státu (IS) na severu Sýrie, zemřelo nejméně 47 civilistů včetně 14 dětí a 9 žen. Turecká armáda se Al-Báb snaží dobýt několik týdnů, své vojáky má v Sýrii od srpna. Zapojila se do tažení proti IS, ale bojuje i proti syrským Kurdům.