Kdo útočil v Berlíně? Podezřelý muž byl propuštěn pro nedostatek důkazů

Muž v pondělí večer najel kamionem na vánoční trh v Berlíně a zabil při tom dvanáct lidí. Jako první podezřelý byl zadržen Pákistánec, nakonec byl ale propuštěn. Německý nejvyšší státní zástupce Peter Frank už během dne uvedl, že nemusí být pachatelem nebo k nim patřit. Podezřelý Pákistánec podle agentury DPA obvinění popírá. Občany vyzvaly úřady k bdělosti.

Policie zadržela v souvislosti s berlínským útokem jednoho muže původem z Pákistánu. Úřad spolkového prokurátora ale k večeru oznámil, že ho německá policie propustila.

Úřad přiblížil, že rozhodnutí padlo, jelikož proti Pákistánci není dostatek důkazů. Muž byl zadržen krátce po atentátu na základě tipu svědka. Ten řekl, že viděl útočníka utéct od kamionu a že se ho snažil pronásledovat, jeho stopu ale ztratil, poznamenala agentura AP. Popis útočníka odpovídal na zadrženého Pákistánce.

Lhůta pro propuštění Pákistánce by vypršela o půlnoci z úterý na středu. Podle německých zákonů musí prokuratura formálně požádat o uvalení vazby nejpozději do konce dne, který následuje po zadržení.

„Nevíme, zda jde o jednoho pachatele, nebo více pachatelů, nevíme také jasně, zda měl nebo měli nějaké spolupachatele,“ prohlásil během dne německý nejvyšší státní zástupce Peter Frank. 

Jako první s pochybnostmi o pachateli přišel list Die Welt. „Máme nesprávného muže,“ citoval list během dne vysoce postaveného policistu. „A tím také novou situaci, protože skutečný útočník je ještě ozbrojený, volně se pohybuje a může napáchat další škody,“ citoval server svůj policejní zdroj. 

Střelnou zbraň, která usmrtila polského spolujezdce v kamionu, zatím policie nenašla. Podle serveru Spiegel Online nenašla ani stopy po střelném prachu na těle podezřelého, které by ukazovaly na to, že Poláka, kterého policisté našli mrtvého v kabině, zastřelil on.

Zadržený Pákistánec podle Die Welt asi přišel balkánskou trasou a začátkem února překročil hraniční přechod v Bavorsku. Registrován tak byl v Pasově.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že je odporné, pokud v Berlíně útočil uprchlík pod německou ochranou. Je přitom nutné zmínit, že Pákistán nebo Afghánistán navíc nejsou země, jejichž občanům by automaticky Německo poskytovalo azyl.

Berlínský list Tagesspiegel i agentura DPA informovaly s odvoláním na bezpečnostní kruhy o tom, že vyšetřovatelé znali zadrženého už z dřívějška – ne kvůli teroristickému pozadí, ale kvůli menším kriminálním deliktům. Tagesspiegel později dodal, že muž byl dříve vyšetřován také kvůli sexuálnímu obtěžování.

Zásah na letišti Tempelhof

Policie také vtrhla brzy ráno do hangáru na bývalém nevyužívaném berlínském letišti Tempelhof, kde je středisko pro uprchlíky. Pákistánec tam byl hlášen. 

Podle listu Tagesspiegel vyslechla čtyři Afghánce, zemská mluvčí pro záležitosti uprchlíků ale uvedla, že policie nikoho nezatkla. Jestli tito čtyři muži byli s podezřelým v kontaktu, není jasné. Stejně tak není potvrzené, že podezřelý ve středisku skutečně žil.

Rozhlasová a televizní stanice Berlin-Brandenburg později uvedla s odvoláním na mluvčího generálního spolkového prokurátora, že razie s berlínským útokem nesouvisela.

Tempelhof
Zdroj: Christian Mang/Reuters

Templehof představuje velkou plochu s mnoha hangáry. Když mělo Německo problémy s přistěhovaleckou vlnou, nemělo ubytovací kapacity. Hledalo proto místa, kde by mohlo uprchlíky dočasně ubytovat. Tempelhof měl být pro uprchlíky do konce letošního roku uzavřen. Zdejší ubytovna je ale ještě stále potřeba.

Němečtí vyšetřovatelé předpokládají, že kamion byl v pondělí večer na vánoční trh v Berlíně naveden úmyslně. Původní polský řidič kamionu byl podle úřadů zřejmě zabit. Celkem si incident vyžádal nejméně 12 mrtvých. Podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra už úřady nemají pochyb, že v Berlíně šlo o teroristický útok.