Zklamaná Merkelová: Je odporné, pokud v Berlíně útočil uprchlík pod německou ochranou

Kancléřka Angela Merkelová k útoku v Berlíně (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila k pondělnímu útoku na vánočních trzích v Berlíně. Za „zvláště odporné“ označila možnost, že kamion řídil uprchlík, jemuž Německo poskytlo ochranu. Muž, který vjel v pondělí do davu na vánočních trzích, zabil 12 lidí a desítky dalších zranil. Slovenský premiér označil masakr za útok proti kulturní identitě Evropy. Ruský prezident odsoudil násilí a cynismus útočníka.

Merkelová mluví o „šoku a zklamání“

Německá kancléřka Angela Merkelová
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Podle Merkelové je třeba předpokládat, že šlo skutečně o teroristický čin. „Je to velmi obtížný den. Jako miliony dalších lidí jsem zklamaná, šokovaná a velice smutná kvůli tomu, co se v Berlíně stalo,“ konstatovala německá kancléřka.

Zdůraznila přitom, že považuje za odpudivou skutečnost, že za útokem zřejmě stál pákistánský uprchlík, který měl podle německých médií dočasné povolení k pobytu. Posléze se ale podle bezpečnostních zdrojů listu Die Welt ukázalo, že policie zřejmě dopadla špatnou osobu. 

Merkelová slíbila, že zločin bude prošetřen a útočník potrestán tak tvrdě, jak to německé zákony dovolí. Německý národ sjednotil žal, pokračovala kancléřka. „Nechceme žít ve strachu ze zla, jež nás paralyzuje,“ podotkla. Podle ní lidé musejí najít sílu, aby žili život tak, jak chtějí. 

Angela Merkelová na místě útoku položila věnec
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Kvůli útoku zrušila kancléřka plánovanou návštěvu svého volebního obvodu v Meklenbursku - Předním Pomořansku. Na místo útoku se odpoledne vydala osobně. Za doprovodu ministrů vnitra a zahraničí a starosty Berlína položila na místě útoku bílou růži. 

Vím, že to bude obzvláště těžké pro nás všechny, pokud se potvrdí, že člověk, který spáchal tento čin, byl někdo, kdo žádal o ochranu a azyl.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Seehofer žádá změnu migrační politiky

Bavorský premiér a šéf sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer vyzval Berlín k přehodnocení a změně dosavadní migrační a bezpečnostní politiky. Seehofer je s kancléřkou již delší dobu ve sporu - požaduje totiž maximální počet uprchlíků, které by Německo mělo ročně přijímat (200 tisíc), což Merkelová odmítá.

„Jsme povinni vůči obětem, postiženým lidem a všemu obyvatelstvu přehodnotit a nově nastavit celou naši imigrační a bezpečnostní politiku,“ prohlásil nyní bavorský premiér v Mnichově.

Německý prezident Joachim Gauck vyzval k zachování soudržnosti svobodné společnosti v Německu. „Nenávist pachatelů nepovede k naší nenávisti. Nerozdělí nás. Naše
soudržnost nezeslábne. Bude silnější, když budeme napadeni,“ zdůraznil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Muslimové chtějí bojovat proti nenávisti ve společnosti

Ústřední rada muslimů v Německu (ZMD) je zděšena, řekl předseda rady Aiman Mazyek. „ZMD se bude všemi prostředky, které má k dispozici, zasazovat o to, aby sémě zla, paniky, nenávisti a sváru mezi společenskými skupinami a náboženstvími nikdy nevyklíčilo,“ prohlásil Mazyek. Pondělní čin připomíná útoky v Bruselu, v Paříži a v Istanbulu, „které se nás, muslimů, hluboce dotkly“, dodal.

Řada evropských zemí mezitím posiluje ve svých městech bezpečnostní opatření. Česko ale žádné informace o bezprostřední hrozbě nemá. Premiér Bohuslav Sobotka už vyjádřil soustrast pozůstalým, solidaritu německé vládě a lítost nad zmařenými lidskými životy.

Tato zpráva námi otřásla tím více, že lidé se tam sešli před vánočními svátky, které mnozí spojují s rozjímáním a mírem. Jsme s oběťmi spojeni hlubokým zármutkem.
Jean-Claude Juncker

Fico: Jsou to útoky proti evropské identitě

Také slovenský premiér Robert Fico útok odsoudil. „Útok na lidi, kteří se setkávají na vánočních trzích a kteří se do jisté míry připravují na Vánoce, považuji za útok proti kulturní identitě Evropy. Musíme veřejnosti říci, že útoky, které probíhají, jsou i útoky proti evropské identitě,“ prohlásil.

Předseda slovenské vlády také obhajoval opatření, které Slovensko prosazovalo během migrační krize, včetně podání žaloby proti rozhodnutí většiny členských zemí EU o povinných kvótách na přerozdělování migrantů mezi státy evropské osmadvacítky. Zopakoval, že dokud bude premiérem, nedopustí vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku. 

Trump: Civilizovaný svět se musí naučit myslet jinak

Berlínu kondoloval i šéf Kremlu Vladimir Putin. „Tento zločin proti mírumilovným civilistům je svým surovým cynismem šokující,“ napsal v telegramu. Útok odsoudil rovněž nově zvolený americký prezident Donald Trump. Ještě dřív než německá policie sdělila, kdo je za něj zodpovědný, spojil zločin s „islamistickými teroristy“.

„Dnes došlo k útokům v Německu, Švýcarsku a Turecku - a je to pořád horší. Civilizovaný svět musí změnit způsob uvažování,“ konstatoval budoucí šéf Bílého domu.

Také dosluhující americký prezident Barack Obama vyjádřil kancléřce hlubokou soustrast a požádal ji, aby předala jeho kondolenci i rodinám obětí. Zraněným popřál brzké uzdravení.

Papež František uvedl, že ho čin hluboce znepokojil a že se modlí za oběti „hrozivého aktu násilí“. „Připojuje se ke všem lidem dobré vůle, kteří pracují na tom, aby vražedné šílenství terorismu nemělo v našem světě žádné místo,“ citovala agentura ANSA z papežova telegramu.