Svědci o útoku v Berlíně: Vše zhaslo, následovaly rány a křik

Nejprve se ozvala rána, pak křik, stánky padaly, světla zhasínala a po krvavé jízdě kamionu zůstávaly na zemi mrtví a ranění. Svědci popisují nejspíše úmyslný útok kamionem, který najel do davu lidí na vánočních trzích v Berlíně. Za sebou zanechal „naprostou zkázu“. „Zjevně se nesnažil zpomalit,“ říká britský turista Rhys Meredith.

K incidentu došlo v pondělí večer ve čtvrti Charlottenburg na náměstí Breitscheidplatz u Pamětního kostela císaře Viléma. Vánoční atmosféru tam zrovna nasávaly davy lidí. Dvanáct z nich zabil a další desítky zranil. Češi podle dosavadních informací německých úřadů mezi oběťmi pravděpodobně nejsou.

Na místě byla v době útoku britská turistka Emma Rushtonová, která dorazila do Berlína pouhých pár hodin před incidentem. S kamarádem právě na trzích popíjela svařák, když přišla velká rána, kterou následoval křik.

Turistka pozorovala, jak kamion narazil do středu trhu, srážel stánky i lidi a ani nezpomalil. Stánek, kde si Rushtonová koupila svařák, byl zcela zničen.

„Nebyla to nehoda, byli jsme asi 2,5 metru od místa, kde se to stalo. Všechno jsme viděli. Slyšeli jsme hlasitou ránu a viděli, jak strhává vánoční světla po naší levici. Viděli jsme, jak vozidlo přejíždí lidi a stánky. Pak vše zhaslo,“ vypověděla svědkyně v rozhovoru pro Sky News. „Bylo velmi těžké u toho být, měli jsme velké, veliké štěstí,“ dodala.

Do hotelu se musela dostat přes místo masakru. Přeživší se drželi za hlavu. „Pár lidí bylo ve stabilizované poloze. Všude bylo sklo a dřevo,“ sdělila Rushtonová.

Lidé nosí k místu činu květiny a svíčky
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Další svědkyně s hrůzou vzpomínala na mnoho těl pod bílou plachtou. „Stále další a další nakládali do sanitky. Vypadalo to, že to nebude mít konce,“ konstatovala Sabrina Glinzová. Ani podle ní nemohlo jít o nehodu. „Mířil na začátek trhů, kde je nejvíc zalidněno a pak už to bral přes stánky,“ podotkla žena.

Návštěvníci se snažili pomoci zraněným

„Když jsme odcházeli, projelo kolem velké nákladní auto. Minulo mě tak o tři metry, moji přítelkyni tak o pět,“ vypověděl další britský turista Mike Fox, který se snažil pomoci zraněným. Mluvil s několika lidmi, kteří měli zlomené končetiny, ale říkali, že jsou v pořádku.

„Viděl jsem, jak jednoho člověka vleče pryč, na tváři měl krev. Pomohl jsem několika dalším lidem nadzvednout jednu stranu stánku, aby mohli vytáhnout další dva lidi pod ním,“ podotkl Fox.

Místo útoku na náměstí Breitscheidplatz
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Redaktor listu Berliner Morgenpost Jan Hollitzer, který byl na místě, začal v prvních okamžicích vysílat live přes Facebook. „Děsivé scény“ ve svém rodném městě mu připomněly kamionový útok v Nice v létě, při němž přišlo o život 86 lidí.

„Slyšel jsem hluk a křik,“ řekl novinář, jenž popsal zkázu na náměstí Breitscheidplatz – všude zničené stánky, rozbité sklo a tekutiny. „Mohlo to být červené víno, mohla to být krev. Nevím,“ prohlásil žurnalista.

Viděl jsem některé lidi ležící na zemi, někteří byli pod kamionem. Bylo to opravdu hrozné a chaotické, jak si asi dokážete představit.
Jan Hollitzer
novinář

I místní jsou přesvědčeni o tom, že šlo o úmyslný čin. „Byl jsem se skupinou přátel a zrovna jsme se chtěli jít někam najíst. Pak jsme uslyšeli zvuk, jako by nějaký ze stánků padal. Když jsem se otočil, viděl jsem, jak kamion zrychlil. Myslím, že to byl jasně útok. Nesnažil se zastavit nebo nějak uhnout,“ konstatoval jeden z obyvatel Berlína Ibrahim Colak.