Tažení proti zkorumpovaným řeckým papalášům má prvního mrtvého

Atény - Bývalý náměstek řeckého ministra vnitra Leonidas Tzanis spáchal sebevraždu. Údajně ho našla manželka oběšeného v jejich domě ve Volosu v centrálním Řecku. Tzanis je jedním z 36 řeckých politiků a veřejných činitelů, které vyšetřuje řecká finanční policie pro podezření z korupce, zatajování příjmů a krácení daní. Daňoví vyšetřovatelé během rozsáhlé kontrolní akce mimo jiné zjišťují, zda jsou majetky politiků v souladu s jejich příjmy.

Řecká vláda pod vedením premiéra Antonise Samarase vyhlásila boj korupci a daňovým podvodům. Úřady se rozhodly přezkoumat majetek předních řeckých politiků, včetně předsedů vlád a stran a ministrů, na základě rozhodnutí parlamentu. Mají jít zpět až do roku 1974, kdy byla v Řecku po sedmileté diktatuře vojenské junty obnovena demokracie.

Tzanis je prvním z vyšetřovaných, který spáchal sebevraždu. Tento právník byl v letech 1993, 1996, 2000 a 2004 zvolen poslancem a ve funkci náměstka ministra vnitra byl v letech 1999-2001. Byl otcem dvou dětí. Není známo, z čeho byl politik z Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) podezírán. V souvislosti s objednávkami zbraní pro armádu byl už dříve obviněn bývalý socialistický ministr obrany Akis Tsochatzopulos, který je od dubna ve vazbě.