Osmačtyřicetihodinové ultimátum: Pak začne FSA zabíjet íránská rukojmí

Damašek - Opoziční Syrská svobodná armáda (FSA) dala vládě 48 hodin na propuštění svých vězněných členů a na zastavení útoků na civilisty. Pak začne zabíjet íránská rukojmí. FSA, která bojuje na damašském předměstí Ghúta, zajala přes 40 členů íránských revolučních gard. Odmítá tvrzení Teheránu, podle něhož jsou to šíitští poutníci. FSA si je jistá, že to byly osoby na průzkumné misi v Damašku. Podle jednoho z jejích velitelů Írán vyslal na tuto misi 150 lidí. Do zajetí jich padlo 48 a jeden afghánský tlumočník.

Armáda dnes z tanků a letadel bombardovala jednu ze čtvrtí města Homs a boje jsou hlášeny také z provincie Rakka n severu. Bojuje se tam asi 50 kilometrů od turecké hranice.

Ve středu při syrské přeshraniční palbě zahynuli tři turečtí civilisté a odvetné operace turecké armády pak trvaly až do čtvrtečního odpoledne. Konflikt spustil vlnu horečné diplomacie, vyjádřila se k němu Rada bezpečnosti OSN a turecký parlament povolil vládě vyslat armádu na syrské území, uzná-li to za vhodné.

Do ulic po pátečních poledních modlitbách dnes podobně jako v uplynulých 19 měsících konfliktu vyšli lidé v provincích Aleppo a Damašek. Demonstranti upozorňují, že pouhá prohlášení nemohou zajistit bezpečnost jejich dětí, a žádají zbraně.  

Syrští povstalci dnes také informovali, že se jim ve čtvrtek podařilo zmocnit se základny syrského letectva na damašském předměstí Ghúta, na níž byly uskladněny rakety. Na videu, jímž svůj úspěch doložili, je vidět skupina mužů ve skladu s municí, pravděpodobně s raketami typu země-vzduch. Není sice jisté, zda je opozice schopna je odpálit, může ale použít jejich obsah a vyrobit z nich bomby.

Rozhovor s Václavem Hubingerem a Vítem Štěpánkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod